کاربرد و مزایای پی آر پی (PRP) در درمان بیماری های اسکلتی و عضلانی

فهرست مطالب

پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی ماده‌ای است که تزریق آن موجب تسریع بهبودی می‌گردد. پلاسما جزیی از خون است که حاوی عوامل خاص یا پروتئین می‌باشد و به لخته شدن خون کمک می‌کند. همچنین شامل پروتئین‌هایی است که باعث تقویت رشد سلولی می‌شوند. محققین پی آر پی (PRP) را با جدا کردن پلاسما از خون و غلیظ کردن آن تولید می‌کنند. تزریق پی آر پی به بافت‌های آسیب دیده‌ی اسکلتی عضلانی باعث تحریک بدن برای تولید سلول‌های جدید و سالم و تسریع بهبود می‌شود. از آنجایی که عوامل رشد بافت در تزریق‌های آماده غلیظ‌تر هستند، محققین عقیده دارند که بافت‌های بدن ممکن است سریع‌تر بهبود یابند.

اگر از عارضه‌هایی نظیر دیسک گردن و دیسک کمر، آرتروز و یا پارگی رباط و تاندون رنج می‌برید و از خطرات جراحی نیز آگاهید به یک متخصص طب فیزیکی برای بهره بردن از روش پی آر پی مراجعه نمایید. این روش درد و خطری نداشته و در اغلب موارد بسیار موثر می‌باشد.متخصصین ما سال‌هاست با تزریق پی آر پی در نقاط مختلف بدن، مشکلات اسکلتی و عضلانی بسیاری را بر طرف نموده و به بهبود هرچه سریعتر بیماران کمک شایانی می‌نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت به صفحه تماس باما مراجعه فرمایید .

موارد استفاده از روش درمانی پی آر پی


محققین در تلاش برای بهره بردن از تزریق‌های پی آر پی (PRP)  برای کاربردهای مختلف هستند. نمونه‌هایی از این کاربردها عبارتند از:

آسیب‌های تاندون

تاندون‌ها نوارهای محکم و ضخیمی هستند که عضله را به استخوان متصل می‌کنند. آنها معمولاً بعد از آسیب به آرامی بهبود پیدا می‌کنند. پزشکان از تزریق پی آر پی برای درمان مشکلات مزمن تاندون، مانند آرنج تنیس بازان، تاندونیت آشیل در مچ پا و زانوی جهندگان یا درد در تاندون پاتلا در زانو استفاده کرده‌اند.

آسیب‌های حاد

پزشکان از تزریق پی آر پی برای درمان آسیب‌های ورزشی حاد مانند کشیدگی عضله همسترینگ یا رگ به رگ شدن زانو استفاده می‌کنند.

ترمیم بعد از جراحی

گاهی اوقات پزشکان از تزریق پی آر پی بعد از جراحی برای ترمیم پارگی تاندون (مانند تاندون عضلات گرداننده شانه) یا رباط‌ها (مانند رباط صلیبی قدامی) استفاده می‌کنند.

آرتروز

پزشکان پی آر پی آرتروز را در زانوهای افراد مبتلا به آرتروز تزریق کرده‌اند. تزریق پی آر پی نسبت به تزریق اسید هیالورونیک (یک درمان سنتی) برای درمان آرتروز موثرتر بوده است.

مکانیسم عمل


واکنش ترمیم بافت‌های اسکلتی عضلانی با تشکیل لخته خون و دگرانولاسیون پلاکت‌ها آغاز می‌شود. دگرانولاسیون پلاکت‌ها عوامل رشد و سیتوکین‌ها را در محیط موضعی آزاد می‌کند. این فرایند به نوبه خود منجر به کموتاکسی سلول‌های التهابی و نیز فعال سازی و تکثیر نیایاخته‌های موضعی می‌گردد. این عقیده وجود دارد که پی ار پی برای درمان بیماری اسکلتی عضلانی می‌تواند با ایجاد همان فرایند بهبود بیولوژیکی که به طور طبیعی در بدن انسان بعد از آسیب اسکلتی عضلانی رخ می‌دهد باعث تقویت یا تحریک بهبودی شود. پی ار پی در درمان بیماری عضلانی اسکلتی می‌تواند تکثیر سلول‌های بنیادی و فیبروبلاست‌ها را در حالت کنترل شده در مقایسه با پلاسمای بدون پلاکت افزایش دهد.

آماده سازی


به طور کلی چند مرحله برای آماده کردن تزریق پی آر پی وجود دارد. هرچند،PRP را می‌توان به روش‌های مختلفی تزریق کرد. برای مثال، گاهی اوقات قبل از تزریق از یک محلول لیدوکائین بی‌حس کننده موضعی استفاده می‌شود. برای این منظور ممکن است نیاز باشد که برای یک جلسه درمان کمی زودتر برسید. در سایر اوقات، بی‌حس کننده موضعی با پی آر پی ترکیب می‌شود تا هرگونه ناراحتی کاهش یابد. گاهی اوقات، پزشک پی آر پی را در طول یک عمل جراحی تزریق می‌کند. در این صورت، آماده‌سازی برای تزریق PRP شامل رعایت کردن توصیه‌های جراح قبل از عمل خواهد بود.

روش درمان پی آر پی


پزشک نمونه‌ای از خون شما را می‌گیرد. مقدار نمونه بستگی به محل تزریق پی آر پی دارد. برای مثال، میزان خون گرفته شده برای تزریق در پوست سر ۲۰ میلی‌لیتر است که کمی بیشتر از یک قاشق چای‌خوری است. خون داخل یک سانتریفیوژ قرار داده می‌شود. این دستگاه بسیار سریع چرخیده و باعث جدا شدن اجزای خون می‌گردد. فرایند جداسازی حدود ۱۵ دقیقه به طول می‌انجامد. یک تکنسین پلاسمای جدا شده را گرفته و آن را برای تزریق به ناحیه مورد نظر آماده می‌کند. پزشکان اغلب از روش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی برای تعیین نواحی خاص جهت تزریق مانند تاندون استفاده می‌کنند. سپس پی آر پی به ناحیه‌ی مورد نظر تزریق می‌شود.

زمان بهبودی


هنگامی که پی آر پی بعد از آسیب دیدگی تزریق می‌شود، ممکن است پزشک توصیه کند که به آن ناحیه استراحت دهید. هرچند، این توصیه‌ها بیشتر مرتبط با آسیب بوده و کمتر در رابطه با تزریق پی آر پی می‌باشند. بیشتر افراد می‌توانند بعد از تزریق فعالیت‌های روزمره‌ی خود را ادامه دهند.از آنجایی که هدف از تزریق پی آر پی تسریع بهبودی یا رشد است، ممکن است بعد از تزریق متوجه تفاوت فوری نشوید. هرچند، ظرف چند هفته یا ماه مشاهده خواهید کرد که این ناحیه سریع‌تر بهبود پیدا کرده یا موی بیشتری در آنجا رشد می‌کند.

عوارض جانبی


از آنجایی که پی آر پی شامل تزریق ماده‌ای به پوست است، عوارض جانبی احتمالی وجود دارند. پی آر پی اتولوگ است به این معنی که حاوی موادی است که مستقیماً از بدن خود شما به دست می‌آیند. در نتیجه خطر واکنش آلرژیک که می‌تواند در اثر تزریق داروهای دیگر مانند کورتیزون یا اسید هیالورونیک رخ دهد کاهش می‌یابد. هرچند خود تزریق خطراتی به همراه دارد از جمله:

  •  عفونت
  •  آسیب‌های عصبی
  •  درد در محل تزریق
  •  آسیب به بافت

شما باید این خطرات احتمالی و نیز اقداماتی که پزشک برای به حداقل رساندن این خطرات انجام می‌دهد را با وی در میان بگذارید.

سوالات متداول


یک جلسه درمان چقدر طول می‌کشد؟

درمان پی آر پی حدوداً یک تا دو ساعت به طول می‌انجامد که شامل زمان آماده سازی و بهبودی است. این درمان بدون خطرات جراحی و دوره‌ی طولانی مدت بهبودی انجام می‌شود.

آیا تزریق‌ها دردناک هستند؟

بیشتر افراد می‌گویند که تزریق‌های پی آر پی دردناک نیستند، اما بستگی به ناحیه تحت درمان و تعداد تزریق‌های مورد نیاز برای دستیابی به نتایج مطلوب دارد.

آیا تزریق‌ها بی‌خطر هستند؟

پژوهش‌ها و آزمایش‌های بالینی ادامه دارند اما تمام اطلاعات نشان می‌دهند که تزریق پی آر پی کاملاً بی‌خطر است و خطر واکنش منفی یا عوارض جانبی بسیار جزیی است زیرا پی آر پی از خون خود شما تولید می‌شود. هیچ نگرانی برای پس زدگی یا انتقال بیماری وجود ندارد زیرا پردازش خون برای تولید پلاسمای غنی از پلاکت در زمانی که در حال انتظار برای درمان هستید انجام می‌شود.

مقالات دیگر

حالت خوابیدن

حالت خوابیده و نیمه خوابیده این حالت  خوابیدن به صورت دمر، طاق باز و قرار گرفتن به پهلو می باشد. کمترین فشار روی ستون فقرات زمانی است که به پهلو

مطالعه »
مشاوره رایگان مشاوره تلفنی
× مشاوره در واتساپ