فیزیوتراپی کمر: تقویت عضلات و کاهش درد ستون فقرات کمر با فیزیوتراپی

فهرست مطالب

کمردرد یکی از رایج‌ترین مشکلات سلامت در جهان است که میلیون‌ها انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. معمولاً افراد به جای آنکه به دنبال درمان مناسب دردهای کمر باشند، به دنبال مسکن، ضد درد یا اسپری‌های تسکین دهنده درد هستند. فیزیوتراپی نوعی از درمان است که به بهبود حرکت و عملکرد مفاصل و عضلات شما کمک می‌کند. اگر کمردرد دارید، فیزیوتراپی می‌تواند به کاهش آن کمک کند و شما را به تحرک طبیعی خود بازگرداند. همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا تغییراتی ایجاد کنید که احتمال آسیب‌دیدگی مجدد کمر را کمتر می‌کند. فیزیوتراپیست‌ها از طیف گسترده‌ای از درمان‌ها و تکنیک‌ها برای کمک به بهبود درد کمر و همچنین ارائه مشاوره درباره مراقبت از کمر استفاده می‌کنند.

کمردرد یکی از شایع‌ترین مشکلات سلامتی ناتوان‌کننده انسان‌ها است که عمدتاً به دلیل قرار گرفتن در موقعیت وضعی نادرست و سبک زندگی بد ایجاد می‌شود. کمر درد در افراد مسن شایع است. زنان، به ویژه زنان باردار بیشتر از مردان در معرض خطر کمردرد قرار دارند. غالباً عدم آگاهی از شدت مشکل و عدم درمان صحیح درد کمر باعث تشدید آن و در نتیجه کمردرد مزمن می‌شود. بنابراین درد کمر خود را بدتر نکنید و به دنبال معالجه در خانه باشید. با درمان‌های مناسب فیزیوتراپی می‌توانید از درد کمر و ستون فقرات خلاص شوید.

چرا برای کمردرد به فیزیوتراپی احتیاج دارم؟


اگر درد کمر شما باعث بروز مشکلات قابل توجهی می‌شود یا به نظر نمی‌رسد پس از چند هفته بهبود پیدا کرده باشد، ارزش آن را دارد که به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید. فیزیوتراپی می‌تواند برای انواع مختلف درد کمر مفید باشد و می‌تواند به موارد زیر کمک کند:

  • درد پایین کمر غیر خاص: این نوع از کمردرد، علت مشخصی (مانند وضعیت پزشکی یا آسیب اساسی) ندارد.
  • درد سیاتیک: این درد از کمر شما به پاهای شما انشعاب پیدا می‌کند و ممکن است ناشی از بیرون زدگی دیسک در ستون فقرات شما باشد. بیرون زدگی دیسک زمانی اتفاق می‌افتد که دیسک موجود در ستون فقرات شما، از شکل طبیعی خود خارج شده و به اعصاب مجاور فشار وارد کند.
  • کمردرد ناشی از فرسودگی دیسک‌های ستون فقرات: بیماری دیسک دژنراتیو
  • تنگی کانال نخاعی: در این وضعیت فضای اطراف نخاع شما باریک می‌شود و به ریسمان نخاعی فشار وارد می‌کند.

ممکن است پزشک، شما را به فیزیوتراپیست ارجاع دهد یا اینکه خود شما یک قرار ملاقات با فیزیوتراپیست ترتیب دهید. (برای اطلاعات بیشتر، به بخش «یافتن یک فیزیوتراپیست» مراجعه کنید) ممکن است پزشک یا فیزیوتراپیست شما، فیزیوتراپی را به عنوان بخشی از یک پکیج درمانی که شامل برنامه ورزشی، مسکن و حمایت روانی است به شما توصیه کنند. داشتن مجموعه‌ای از روش‌های درمانی مانند پکیجی که در بالا ذکر شد، می‌تواند بهترین فرصت برای خلاص شدن از درد کمر باشد.

فیزیوتراپی به کدام یک از مشکلات کمر کمک می‌کند؟


درد کمر دلایل مختلفی دارد. حدود ۹۸ درصد از کمردردها هیچ آسیب شناسی پزشکی جدی ندارند؛ در حالی که کمتر از ۲ درصد از کمردردها به دلیل عفونت‌های جدی و سرطان متاستاتیک ایجاد می‌شوند و کمتر از ۱ درصد آنها به دلیل آبسه‌های اپیدورال ایجاد می‌گردند. کمردرد دلایل بی‌شماری دارد که برخی از آنها به شرح زیر است:

کشیدگی و رگ به رگ شدگی

کشش عضلات و رباط‌ها و اسپاسم‌های عضلانی، تنش ماهیچه‌ای و آسیب‌های مربوط به افتادن و سقوط، ریشه اصلی بسیاری از شکایات مربوط به درد کمر هستند. عمدتاً عضلات کمر، به دلیل بلند کردن اجسام سنگین، بلند کردن وسایل به شکل نادرست و حرکات ناگهانی دچار گرفتگی می‌شوند.

اما شما بیشتر از آنچه که باور کنید بر این شکل از کمردردها کنترل دارید. از آنجا که درمان این نوع از کمر دردها در خانه در دسترس است، نیازی نیست با درد زندگی کنید.

مشکلات ساختاری کمر

پارگی دیسک، بیرون زدگی دیسک، انحنای غیرطبیعی ستون فقرات، سیاتیک، آرتروز و پوکی استخوان و عفونت‌ها یا سنگ های کلیه نیز می‌توانند منجر به درد کمر شدید شوند که می‌تواند شما را به بستر بیاندازد. در این وضعیت، حرکت بیمار به شدت تحت تاثیر درد کمر قرار می‌گیرد و به این افراد توصیه می‌شود در خانه به دنبال بهبود درد باشند تا با جابجایی، مشکل بدتر نشود.

حرکت و موقعیت وضعی

امروزه اکثر دردهای کمر به دلیل موقعیت وضعی بدن، تکان‌های ناگهانی، ایستادن یا نشستن طولانی مدت و رانندگی طولانی و بدون استراحت ایجاد می‌شوند و اینها تنها نمونه‌های معدودی از علت درد کمر به دلیل حرکت و موقعیت وضعی اشتباه هستند.

با اطمینان می‌توان گفت فیزیوتراپی کمردرد، بهترین نوع درمان برای این نوع از درد کمر است.

بارداری

کمر درد در دوران بارداری و پس از آن، به دلیل تغییرات هورمونی، افزایش وزن و تزریق اپیدورال، یک پدیده بسیار رایج است و از آنجا که مصرف دارو برای چنین دردی در دوران بارداری توصیه نمی‌شود، ایمن‌ترین روش برای خلاصی از دردهای کمر در این مواقع فیزیوتراپی است.

چاقی یا اضافه وزن

چاقی یکی دیگر از عوامل اصلی کمر درد است. بسیاری از ما کم و بیش دچار اضافه وزن هستیم و این وزن اضافه، فشار زیادی به بدن ما وارد می‌کند که منجر به انواع درد بدن می‌شود.

برای مقابله با این نوع درد کمر، بهتر است برای کاهش وزن اضافه به خوردن غذای سالم و ورزش بپردازید و برای بهبود کمردرد به دنبال درمان درد کمر یا فیزیوتراپی باشید.

مشکلات پزشکی

پزشکان بر این باورند که درد کمر می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های مختلف مانند سندروم کودا اکوینا، سرطان ستون فقرات، التهاب ستون فقرات، بیماری التهاب لگن، عفونت کلیه، اختلالات خواب و بیماری شینگل باشد.

اگر درد کمر شما با گذشت چند روز کاهش پیدا نمی‌کند، توصیه می‌شود حتماً به پزشک مراجعه کنید تا ریشه اصلی درد را پیدا کنید و از این طریق طبق توصیه پزشک به دنبال داروهای مناسب و درمان درد کمر باشید.

فیزیوتراپیست، متخصص بیماری‌های استخوان یا کایروپراکتور؟


فیزیوتراپیست‌ها، کایروپراکتورها و متخصصان بیماری‌های استخوان همگی متخصصین سلامت هستند که با درمان‌های دستی، کمر درد را درمان می‌کنند؛ اما رویکرد آنها درباره درمان اندکی متفاوت است.

  • فیزیوتراپیست‌ها پس از آن که تحت تاثیر بیماری یا آسیب دیدگی قرار گرفتید، بر بازگرداندن حرکت و عملکرد کل بدن شما تمرکز می‌کنند. آنها چگونگی تحت تاثیر قرار گرفتن اعصاب، ماهیچه‌ها و استخوان‌های بدن شما را تحت نظر قرار می‌دهند و سعی می‌کنند بفهمند چگونه باید آنها را با ورزش درمانی و درمان دستی بهبود بخشید. آنها شما را تشویق می‌کنند تا به جای آنکه بر درمان‌های منفعل تکیه کنید، در درمان خود مشارکت فعال داشته باشید.
  • متخصصین بیماری‌های استخوان: این پزشکان به طور کلی به سلامت عمومی بدن شما نگاه می‌کنند و هدف آنها این است که اطمینان حاصل کنند که تمام استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و مفاصل شما با هم کار می‌کنند. آنها برای بازگرداندن بدن شما به حالت متعادل، بر روش‌های درمان دستی تمرکز می‌کنند.
  • کایروپراکتورها متخصصینی هستند که به کار کردن با درد کمر و گردن علاقه‌مند هستند. آنها بدن شما را به مثابه یک ارگان کل می‌بینند و به دنبال آن هستند که بدانند چگونه مشکلات استخوان، ماهیچه، مفصل، سیستم عصبی و سلامت عمومی بدن شما را تحت تاثیر قرار داده است. تمرکز آنها بر درمان دستی ستون فقرات است؛ اما ممکن است از سایر تکنیک‌ها نیز استفاده کنند.

اینکه به کدام یک از این متخصصان مراجعه کنید، به انتخاب خود شما بستگی دارد؛ با این حال اگر به دنبال درمان NHS هستید، انتخاب شما به این بستگی دارد که چه خدماتی در محل زندگی شما ارائه می‌شوند. اگر به دنبال درمان خصوصی هستید، به اینکه امیدوارید چه چیزی از درمان به دست بیاورید و این که به نظر می‌رسد کدام روش برای رسیدن به این هدف مناسب‌تر است فکر کنید. در این وضعيت، ارزش دارد که برای گفتگو درباره موقعیت خود، با چند پزشک مختلف صحبت کنید. اگر دارای بیمه درمانی هستید با ارائه دهنده بیمه خود تماس بگیرید تا ببینید کدام درمان تحت پوشش بیمه شما قرار می‌گیرد.

فیزیوتراپی چگونه می‌تواند به من کمک کند؟


فیزیوتراپی چگونه می‌تواند به من کمک کند

اگر کمردرد شما بیشتر از چند هفته به طول انجامید، یک برنامه ورزشی به همراه یک فیزیوتراپیست خوب می‌تواند درد شما را تسکین داده و شما را مجدداً به فعالیت‌های خود بازگرداند. ثابت شده است که روش‌های درمان دستی، مانند ماساژ و آماده سازی نیز مفید هستند. تسکین درد و بهبود عملکردی که با فیزیوتراپی به دست می‌آورید، می‌تواند آن قدر طولانی باشد تا شما به فعالیت‌های معمول خود بازگردید. فعال نگه داشتن بدن، بهترین راه برای درمان درد کمر است. فعالیت می‌تواند شما را سریعتر به شغل و کار خود بازگرداند و احتمال ابتلا به مشکلات در دراز مدت را کمتر می‌کند و احتمال بازگشت درد، کمتر خواهد بود.

به دست آوردن شواهد مناسب درباره اینکه چطور ورزش برای درد کمر خوب و موثر است، دشوار می‌باشد. به نظر نمی‌رسد یک نوع ورزش، بهتر از نوع دیگر باشد. فیزیوتراپیست شما آنچه که فکر می‌کند بهترین تاثیر را برای شما دارد و مشکل کنونی شما را ارزیابی خواهد کرد.

ممکن است فیزیوتراپیست شما با استفاده از یک پرسشنامه، چگونگی تاثیر کمردرد شما را ارزیابی کند تا اطمینان حاصل کنند که مناسب‌ترین روش درمانی را برای شما انتخاب کرده است. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد افرادی که از این روش ارزیابی می‌شوند، بیشترین بهره را از فیزیوتراپی کسب می‌کنند.

آیا فیزیوتراپی تاثیرات و عوارض جانبی دارد؟


ممکن است متوجه شوید که انجام برخی تمرین‌ها و حرکات خاص باعث بدتر شدن درد کمر می‌شود. فیزیوتراپیست شما باید این موضوع را در نظر داشته باشد و به شما بگوید که از انجام کدام ورزش‌ها اجتناب کنید و کدام یک از آنها را برای تسکین درد خود انجام دهید.

ممکن است درمان‌های دستی با عوارض جانبی همراه باشند. این عوارض معمولاً جدی نیستند و مدت کوتاهی باقی می‌مانند. به عنوان مثال ممکن است در ناحیه‌ای که تحت درمان قرار گرفته‌اید، احساس سفتی یا ناراحتی کنید. ممکن است دستکاری ناحیه درد، صدمات جدی تری ایجاد کند؛ اما این مسئله بسیار نادر است. فیزیوتراپیست شما باید قبل از انجام هرگونه درمانی، درباره خطرات ناشی از درمان دستی با شما صحبت کند.

فیزیوتراپیست شما همچنین باید احساس شما در حین انجام هر یک از روش‌های درمانی را بررسی کند و در صورت احساس درد یا ناراحتی، درمان را متوقف نماید.

پیدا کردن یک فیزیوتراپیست


ممکن است پزشک معالج شما، ارجاع شما به یک فیزیوتراپیست از طریق NHS را لازم بداند یا ممکن است خود شما از طریق NHS یک نوبت فیزیوتراپی رزرو کنید. انجام این کار توسط خود شما، ارجاع شخصی نامیده می‌شود. می‌توانید درباره این که این خدمات در ناحیه محل زندگی شما وجود دارند یا خیر، با پزشک خود صحبت کنید.

از سوی دیگر ممکن است بخواهید به طور خصوصی با یک فیزیوتراپیست قرار ملاقات رزرو کنید. برای یافتن فیزیوتراپیست خصوصی در ناحیه محل زندگی خود، می توانید به صورت آنلاین اقدام کنید. اگر بیمه درمانی خصوصی دارید، قبل از تعیین وقت ملاقات با ارائه دهنده بیمه خود مشورت کنید.

هنگام رزرو قرار ملاقات با فیزیوتراپیست، مهم است که اطمینان حاصل کنید در شورای حرفه‌ای بهداشت و درمان (HCPC) ثبت شده باشند و این بدان معنا است که آنها استانداردهای آموزشی تایید شده را گذرانده‌اند و از قوانین رفتار حرفه ای HCPC پیروی می‌کنند.

نحوه جلوگیری از درد کمر


برخی از اقداماتی که می‌توان برای کاهش درد کمر انجام داد عبارتند از:

  • بخشی از برنامه روزمره خود را به ورزش اختصاص دهید. حتی یک تمرین ۱۵ دقیقه‌ای می‌تواند به تقویت عضلات کمر و افزایش انعطاف پذیری کمک کند. با این حال ورزش‌هایی که شامل بلند کردن وزنه هستند را بدون نظارت دقیق انجام ندهید.
  • برای سلامتی استخوان‌های خود یک رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید که حاوی کلسیم و ویتامین D باشد. داشتن رژیم غذایی مناسب همچنین به کاهش وزن اضافه کمک خواهد کرد.
  • هنگام نشستن و ایستادن مراقب موقعیت وضعی بدن خود باشید. قوز نکنید و برای مدت طولانی سرپا نایستید یا ننشینید . عضلات خود را به صورت طولانی مدت در موقعیت کشش قرار ندهید.
  • هنگام بلند کردن اجسام سنگین مراقب باشید. همیشه هنگام بلند کردن هر چیزی زانوهای خود را خم کنید.
  • هرگز هنگام بلند کردن اجسام سنگین، کمر خود را نچرخانید.
  • کفش مناسب بپوشید. خانم‌هایی که به مدت طولانی کفش پاشنه بلند می‌پوشند، مستعد ابتلا به کمردرد هستند.
  • به طور مداوم و برای چند ساعت طولانی رانندگی نکنید. بین رانندگی استراحت کوتاه داشته باشید.
  • برای خرید یک تشک خوب پول خرج کنید تا پشتیبان مناسبی برای بدن شما باشد.

مقالات دیگر

حالت خوابیدن

حالت خوابیده و نیمه خوابیده این حالت  خوابیدن به صورت دمر، طاق باز و قرار گرفتن به پهلو می باشد. کمترین فشار روی ستون فقرات زمانی است که به پهلو

مطالعه »
مشاوره رایگان مشاوره تلفنی
× مشاوره در واتساپ