زانو درد یکی از مشکلات شایعی است که میتواند در هر ساختار استخوانی ایجاد شده و مفصل زانو (فمور، درشت نی، نازک نی)، کشکک زانو (پاتلا) یا لیگامنتها و غضروف (منیسک) زانو را به خطر میاندازد. درد زانو میتواند با ورزش کردن بدتر شود، تحت تأثیر عضلات پیرامونی و حرکات آنها، همچنین توسط سایر مشکلات (مثل مصدومیت پا) ایجاد شود. درد زانو میتواند افراد را در تمام سنین تحت تأثیر قرار دهد و درمانهای خانگی میتواند اثر بخش واقع شود مگر اینکه درد بسیار شدید باشد.
در مواردی که درد زانو ناشی از آسیبها و صدمات جدی زانو باشند میتوان از روشهای درمانی دیگر مانند فیزیوتراپی، اوزون درمانی، شاک ویو و تزریق prp استفاده کرد.
آیا راهی برای پیشگیری از جراحی هست؟
برای برخی، اصلاح شیوه زندگی، فیزیوتراپی، دارو یا روشهای درمانی جایگزین همچون طب سوزنی و پرولتراپی (که شامل تزریق مایع برای تقویت بافت همبند است) و تزریق میتواند به مدیریت مشکلات زانو کمک کند.
همچنین، شاید بهتر باشد با پزشک خود در مورد سایر فرآیندهایی که عموماً پیش از جراحی تعویض مفصل زانو توصیه میشوند، همچون تزریق استروئید یا هیالورونیک اسید و جراحی آرتروسکوپی که غضروف مصدوم را درمان میکند، صحبت کنید.
ارتباط با ما
دارای بورد تخصصی توانبخشی و طب فیزیکی، از بهترین متخصصان در زمینه درمان انواع زانو درد است که بسته به نوع آسیب شما درمان متناسب را پیشنهاد مینماند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.
آناتومی زانو
زانو بزرگترین و قویترین مفصل بدن است. این مفصل متشکل از سر انتهایی فمور (استخوان ران)، سر بالایی تیبیا (درشت نی) و پاتلا (کشکک زانو) است. انتهای استخوانها در جایی که بهم میرسند پوشیده شده از غضروف مفصلی است، یک ماده نرم و لزج که از استخوان هنگام خم و راست کردن زانو محافظت میکند.
لیگامنتها و تاندونها استخوان ران را به استخوانهای پا متصل میکند. چهار لیگامنت در زانو به استخوان متصل هستند و همچون طنابهای قدرتمندی عمل میکنند که استخوانها را در کنار هم نگاه میدارد.
عضلات با تاندونها به استخوانها وصل شدهاند. تاندون چهارسر به عضلات روی ران وصل میشود و آن را به کشکک زانو متصل میکند تاندون پاتلار نیز از کشکک زانو به استخوان درشت نی ساق کشیده شده است.
علت
از علل درد زانو می توان گفت که زانو درد عارضهای بسیار متداول با دلایل گوناگون است؛ بنابراین تشخیص صحیح علت علایم زانو درد در درمان مناسب نقش بسزایی دارد. اگر از زانو درد رنج میبرید، ممکن است علت درد پشت زانو یکی از موارد زیر باشد:
- آرتروز زانو: آرتروز زانو یک بیماری مفصلی است که غضروف دور مفاصل را تحت تاثیر قرار میدهد و یکی از شایعترین دلایل درد زانو به شمار میرود که خوشبختانه گزینههایی برای درمان آرتروز زانو و زانو درد ناشی از آن وجود دارد.
- آسیب دیدن رباط: یکی از علل زانو درد آسیب دیدن رباط است که عموماً هنگام فعالیتهای ورزشی آسیب میبیند و فرد ممکن است دچار پارگی رباط زانو شود که باعث بروز ناراحتی و ناپایداری میشود.
انوع آسیب های رباطی عبارتند از:
- آسیب رباط صلیبی پیشین (ACL)
- آسیب رباط صلیبی پشتی (PCL)
- آسیب رباط جانبی داخلی (MCL)
- آسیب رباط جانبی خارجی (LCL)
- آسیبهای غضروف / پارگی مینیسک زانو
در آناتومی پا، استخوان ران (فمور) و استخوان ساق (تیبیا) در مفصل زانو به یکدیگر میرسند. در این محل و در بین این دو استخوان، دو بافت غضروفی به شکل دیسک قرار دارد که مینیسک نام دارند. مینیسکها، لایههای ضخیم غضروفی انعطافپذیری به شکل هلال هستند که در داخل مفصل زانو قرار دارند و فشارهای وارده به این مفصل را جذب میکنند.
پارگی غضروف به یک اندازه در میان جوانان و سالمندان رواج دارد و یکی از دیگر دلایل متداول زانو درد محسوب میشود.
- تاندون کشکک زانو: التهاب و پارگی تاندون زانو عموماً مربوط به تاندون کشکک زانو میشود که طولانیترین تاندون گذرنده از جلوی زانو است. که منجر به آسیب تاندون زانو می شود.
- نرمی غضروف کشکک یا کندرومالاسی: نرمی غضروف کشکک باعث درد و سوزش زانو در ناحیهی زیر استخوان کشکک میشود. علت بروز این عارضه نرم شدن غضروف است و بیشتر در میان بیماران جوان (۱۵ تا ۳۵ سال) رواج دارد.
- از جا درآمدن استخوان کشکک زانو: دررفتگی زانو بروز علائم حادی را در زمان از جا درامدن آن به دنبال دارد، اما میتواند باعث زانو درد مزمن نیز بشود.
- کیست بیکر: تورم پشت مفصل زانو را در اصطلاح کیست بیکر زانو میگویند که معمولاً نشانه مشکل نهفتهی دیگری مانند پارگی مینیسک است و باعث درد پشت زانو می شود.
- بورسیت (آماس کیسههای مفصلی): آن بورسی که بیش از باقی بورسهای اطراف مفصل زانو صدمه میبیند دقیقاً بالای استخوان کشکک قرار دارد. این عارضه بیشتر در میان افرادی چون باغبانان یا قالیبافان رایج است که شغلشان ایجاب میکند تا مدت طولانی زانو بزنند. بورسیت یکی از شایعترین علل درد پشت زانو محسوب می شود
- سندرم پلیکا: سندرم پلیکا یکی از علل نه چندان رایج درد زانو به شمار میرود که تشخیص آن نیز دشوار است و معمولاً زمان آرتروسکوپی به وجود آن پی برده میشود.
- بیماری اسگود ـ شلاتر
بیماری اسگود ـ شلاتر عارضهای رایج در میان نوجوانان به شمار میرود که به دلیل درگیر شدن دکمه استخوان درشت نی (یک برآمدگی بر روی این استخوان درست زیر کلاهک زانو) بروز مییابد.
- استئوکندریت دیسکان: استئوکندریت دیسکان (OCD) عارضه دیگری است که در بین نوجوانان به دلیل رشد استخوان اطراف مفصل به وجود میآید.
- نقرس: نقرس علت زانو درد به شمار نمیرود، بااین حال در بیماران مبتلا به نقرس، باید آن را به عنوان یکی از دلایل آغاز زانو درد در نظر گرفت.
نشانه های هشدار دهنده آسیب زانو
علائم شایع مصدومیت زانو عبارتند از:
درد
ورزشکارانی که مصدومیتهای کهنه زانو دارند درجات متغیری از درد را بسته به شدت مصدومیتشان تجربه میکنند. درد زانو، در صورتی که ناشی از پیچ خوردگی خفیف باشد دردی مبهم و تپنده است، در صورتی که ناشی از پیچخوردگی شدید باشد دردی تیز و مزمن است. معمولاً درد در هنگام استراحت زانو فروکش میکند و به محض حرکت دادن زانو دوباره حس میشود.
تورم زانو
مصدومیت زانو معمولاً همراه با تورم است. مقدار تورم موجود بر طبق مقدار شدت پیچخوردگی و همچنین مدت زمان کهنگی مصدومیت متغیر است.
تحرک محدود
پس از مصدومیت، ضعف در لیگامنت(ها) و تورم محل آسیب دیدگی میتواند باعث محدود شدن تحرک ورزشکار شود.
صدای ترکیدن حباب
ممکن است در هنگام وقوع مصدومیت صدای کاملاً مشخص ترکیدن حباب یا شکستن قلنج را بشنوید. این صدا میتواند نشان دهنده این باشد که یکی از چهار لیگامنت اصلی زانو در هنگام مصدومیت پاره شدهاند، که بیانگر مصدومیت بسیار شدید است.
ناتوانی در حمل وزن
مصدومیت لیگامنت و التهاب و حساسیت زانو بعد از آن میتواند حمل وزن برای زانو را بسیار سخت یا غیرممکن کند.
ناپایداری زانو
اگر حتی شخص بتواند روی پای مصدوم خود بایستد، ممکن است هنگام تلاش برای ایستادن، راه رفتن یا دویدن احساس ناپایداری در زانو حس شود. جهتی که زانو در آن سمت کمانه میکند میتواند بیانگر لیگامنتی باشد که آسیب دیده است. برای مثال، مصدومیت LCL میتواند باعث شود زانو کمی به جلو کمانه کند.
کبودی
اگرچه کبودی ممکن است با مصدومیت هر چهار لیگامنت بزرگ زانو بوجود آید، ولی بیشتر با پیچخوردگی ACL کبودی رخ میدهد. تغییر رنگ میتواند روی کشکک یا اطراف کشکک زانو رخ دهد.
فاکتورهای خطر درد زانو چیست؟
طبق گفته سازمان آرتریت چندین فاکتور مختلف وجود دارد که میتواند شما را مستعد ابتلا به زانو درد شود:
فقدان انعطاف یا قدرت در عضله
فقدان انعطاف و قدرت یکی از اصلیترین علل مصدومیتهای زانوست. عضلات ضعیف یا غیرمنعطف، حمایت کمتری از زانو انجام میدهد زیرا نمیتواند به اندازه کافی فشار وارده به مفصل را جذب کند.
وزن زیاد
زیاد بودن وزن بدن میتواند فشار زیادی روی مفاصل زانو بیاورد، مخصوصاً در حین فعالیتهایی همچون راه رفتن یا از پله بالا و پایین رفتن. این عارضه همچنین زانو را بیشتر در معرض آرتروز زانو قرارمیدهد، زیرا امکان فرسودگی غضروف مفصلی را تسریع میدهد.
ورزشهای خاص
برخی از ورزشها هنگام انجام دادن تمرینات آن فشار بیشتری را روی زانو میآورد. ورزشهایی همچون اسکی آلپاین، پرشها و چرخشهای بستکبال همگی خطر مصدومیت زانو را بسیار افزایش میدهند.
مصدومیتهای قبلی
آسیب دیدگی قبلی زانو میتواند شخص را مستعد ابتلا به زانودرد نماید.
مشکلات بیومکانیکی
برخی از ناهنجاریهای ساختاری همچون داشتن زانوهای ناهمتراز، کف پای صاف و کوتاه بودن یک پا نسبت به دیگری میتواند شخص را بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات زانو قرار دهد.
معاینه پزشکی
اگر درد زانو برطرف نشود با فعالیتهای روزمره شما تداخل پیدا کرده، به پزشک خود مراجعه کنید.
معاینه فیزیکی
پزشک زانوی شما را معاینه میکند تا علت درد پشت کشکک زانو را تعیین کرده و سایر دلایل احتمالی را از لیست احتمالات کنار بگذارد. شاید پزشک از شما بخواهد تا بایستید، بپرید، در حالت اسکات قرار بگیرید، بنشینید یا دراز بکشید.
در حیت معاینه فیزیکی پزشک موارد زیر را نیز بررسی خواهد کرد:
- تراز بودن پا و موقعیت کشکک زانو
- ثبات زانو، چرخش لگن و دامنه حرکتی زانوها و لگن.
- کشکک زانو برای برررسی هرگونه نشانه از حساسیت
- وصل بودن عضلات ران به کشکک
- قدرت، انعطاف پذیری، سفتی، رنگ و پیرامون عضلات روی پا (چهار سر) و عضلات پشت ران (همسترینگ)
- سفتی طناب پاشنهای و انعطاف پذیری پاها.
عکسبرداری با اشعه ایکس (رادیولوژی)
عکس رادیولوژی ساده میتواند تصاویر با جزئیاتی را از ساختارهای متراکم همچون استخوان بدست دهد. عکسهای رادیولوژی خاص میتواند به پزشک کمک کند تا وجود هرگونه مشکل در شکل یا موقعیت کشکک را تعیین کند. پزشک شاید از هر دو پای شما عکس رادیولوژی بگیرد تا تفاوتهای بین آن دو را مشاهده کند.
در این عکس رادیولوژی از زانوی خمیده که از بالا گرفته شده، پاتلا (کشکک زانو) کاملاً خارج از تراز میان شیار ران است.
MRI
این تست تصویری میتواند تصاویر بهتری را از بافتهای نرم اطراف زانو به دست دهد. مگر در صورتی که شما از علائمی همچون قفل شدن یا گرفتگی زانو رنج ببرید، یک تصویر MRI معمولاً در طی معاینه اولیه و بررسی درد خلفی زانو تجویز نمیشود. هرچند اگر علائم بیمار با درمان بهبود نیابد و برطرف نشود، پزشک میتواند یک MRI تجویز کند تا معاینات قبلی را پیگیری کند. این تست تصویری میتواند به پزشک کمک کند تا وجود هرگونه مشکل داخلی در مفصل زانو، همچون آسیب دیدگی غضروف یا لیگامنتها را تشخیص دهد.
تست سی تی اسکن
سی تی اسکن ترکیبی از تست اشعه ایکس است که از جهات مختلف از مفصل گرفته می شود، این تست می تواند تصاویر زیادی از بخش های مختلف داخل مفصل را در اختیار پزشک قرار دهد، سی تی اسکن برای تشخیص زانو درد ناشی از مشکلات متعدد استخوان یا جداشدن قسمتی از استخوان موثر است.
آلتراسوند یا فراوادرمانی
این نوع تست عکس برداری با استفاده از امواج صدا، تصاویر واقعی از بافت های نرم اطراف زانو وعملکرد آن در اختیار پزشک قرار میدهد. پزشک ممکن است در حین انجام این عکس بردای مفصل زانوی شما را در جهات مختلفی برای تشخیص مشکلی خاص قرار دهد وعکس آنرا تهیه کند.
در صورتیکه احتمال ایجاد عفونت، بیماری نقرس و بیماری شبه نقرس در مفصل شما تشخیص داده شود پزشک انجام آزمایش خون و جراحی آرتروسنتز (arthrocentesis) که مقداری از مایع موجود در مفصل با سوزن بیرون کشیده می شود و برای انجام آزمایش به آزمایشگاه برده میشود، را ضروری میداند.
درمان
روش های درمانی زیادی برای درمان زانو درد و درمان سوزش زانو وجود دارد تا برای کنترل درد به بیماران کمک کند. در ادامه به معرفی روش های درمان درد زانو می پردازیم
گرم کردن یا سرد کردن
گرما آرامش دهنده به مفصل زانو و یک روش درمان زانو درد به روش طبیعی و ساده است. گرما مانع بروز احساس درد میشود و با کمک به افزایش جریان خون در آن ناحیه و رسیدن کلیهی مواد شیمیایی و مغذی مورد نیاز مفصل ، خروج تولیدات زائد تشدید کننده درد زانو را تسهیل میکند. یک بطری آب داغ با روکش مناسب یا پیچیده شده در یک حوله را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی زانو قرار دهید. و اما یخ نیز یکی دیگر از شیوههای درمانی تأثیرگذار درد زانو به شمار میرود که موجب تسکین درد و کاهش تورم میشود.
بریسهای زانو (زانوبندها)
بریس ها و زانوبند طبی به منظور اثر بخشی قابل قبول باید مناسب با وضعیت اندامی بیمار و مشکل وی ساخته و طراحی شوند.بریسهای زانو در پایدار کردن زانو مؤثراند و فشار وارده بر روی مفصل زانو را کاهش میدهند. در مجموع بستن این زانوبندها در صورت ضعف یا لرزیدن زانو مفید است.
کاهش وزن و رژیم
بر اساس پژوهشهای انجام شده، کاهش پنج تا ده درصدی وزن بدن تأثیر شگرفی بر تسکین درد و بهبود توانایی انجام فعالیت روزانه دارد. به علاوه غذاهای خاصی وجود دارند که بهتر است بیماران مبتلا به درد زانو آنها را مصرف نکنند. داشتن یک رژیم غذایی مناسب در کاهش التهاب و درد مؤثر است.
فعال بودن
مفصلها به حرکت نیاز دارند. مایعی در مفصل زانو وجود دارد که مانند روغن ماشین، به لغزنده کردن مفصل و روان سازی حرکت آن کمک میکند. این مایع با حرکت زانو درون مفصل جریان مییابد.
کفش مناسب
کفشهای پاشنه بلند با افزایش فشار روی زانو شیوه وارد شدن نیرو بر این مفصل را به نحو نامناسبی تغییر میدهند، برای پیشگیری زانو درد و درمان از پوشیدن آنها خودداری کنید. کفیهای محافظ نیروهای وارده بر زانو را کاهش میدهند و مانند ضربهگیر عمل میکنند.
کفشهایی با پاشنه کوتاه و کفی محافظ نرم بپوشید.
مسکن
این دسته از داروها هم شامل مسکنهایی میشوند که میتوان آنها بدون نسخه از داروخانه تهیه کرد و هم مسکنهایی که باید از سوی پزشک تجویز شوند. البته بسیاری از بیماران تمایلی به مصرف قرص ندارند، اما این مسکنها میتوانند بسیار مفید باشند. بهترین روش این است که جهت تسکین درد برای مدت کوتاهی از مسکن استفاده کرد تا بتوان برنامه ورزشی مخصوص درمان را پی گرفت؛ دست و پنجه نرم کردن با درد و اجتناب از مصرف قرص و روز به روز ضعیفتر و دردناکتر شدن زانو کوچکترین فایدهای ندارد. در هر حال مسکنها یکی از مهمترین گزینههای درمانی موجود آرتروز به شمار میروند.
داروی ضد التهاب
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) رایجترین داروی مورد استفاده برای درمان آرتروز محسوب میشوند. بعضی از این داروها مانند ایبوپروفن را میتوان بدون نسخه تهیه کرد، اما مصرف گونههای قویتر باید با تجویز پزشک انجام شود. این دسته از داروها در کاهش درد و تورم مؤثراند.
تزریق
دو نوع تزریق برای درمان آرتروز زانو مورد استفاده قرار میگیرد. در تزریقهای کورتیکواستروئیدی مخلوطی از داروهای بیحسی موضعی و استروئیدی برای کاهش درد و ورم آرتروز زانو داخل مفصل زانو تزریق میشوند. در تزریقهای روان کننده مفصل مواد ژل مانند طبیعی موجود در مفصلهای سالم، مانند سینویسک، برای روان سازی داخل مفصل زانو تزریق میشوند.
طب سوزنی
یافتههای شماری از مطالعات مبین این نکتهاند که طب سوزنی یکی از راهکارهای درمانی کارآمد درد زانو به شمار میرود. بهتر است برای تسکین کوتاه مدت درد از طب سوزنی استفاده شود تا امکان انجام نرمشهای تقویت کننده و منعطف سازنده عضلهها به عنوان راه حلی بلندمدت فراهم شود.
فیزیوتراپی
در صورتی که برای زانودرد به فیزیوتراپی ارجاع داده شدید، در اولین جلسه باید از تشخیص درست و مدیریت مناسب اطمینان حاصل شود. در طی اولین جلسه، فیزیوتراپ از شما سوالاتی خواهد پرسید تا در مورد سابقه مشکل شما، فاکتورهای تشدید کننده و تسکین دهنده و هرگونه بیماری قبلی که میتواند به مشکل کلی شما مربوط باشد اطلاعاتی جمعآوری کند. بر طبق اطلاعات جمعآوری شده از این سوالات، یک معاینه دقیق انجام خواهد شد. احتمالاً معاینه متشکل از چند بخش باشد، از جمله:
- ارزیابی راه رفتن: ارزیابی راه رفتن نوعی معاینه از نحوه راه رفتن شماست. فیزیوتراپها به گونهای آموز دیدهاند که میتوانند تغییرات کوچک در حرکت اطراف زانو را در طی مراحل مختلف راه رفتن ببینند.
- معاینه با دست: این نوع معاینه متشکل از استفاده از دستها برای لمس کردن ساختارهای مختلف اطراف زانوست برای حس کردن هرگونه ناهنجاری یا برای ارزیابی دردناک بودن ساختار به لمس و ضربه است.
- اندازهگیریهای دامنه حرکتی: دامنه حرکتی به میزان خم یا راست شدن زانو گفته میشود. فیزیوتراپ شاید از ابزارهای خاصی برای اندازهگیری نحوه حرکت زانوی شما استفاده کند که مستقیماً به درمان کمک میکند.
- اندازهگیری قدرت: چندین ضمیمه عضلاتی در اطراف زانو وجود دارد و اندازهگیری قدرت میتواند به پزشک کمک کند تا وجود ضعف عضلانی یا عدم تعادل ناشی از دردزانو را تعیین کند.
- ارزیابی تعادل. در صورتی که تعادل شما مختل شده باشد، فشار و کشش زیاد میتواند به زانوی شما وارد آمده و باعث درد شود.
- اندازهگیری محیط یا تورم: گاهاً ممکن است زانو پس از مصدومیت متورم شود. شاید فیزیوتراپ مقدار تورم را اندازهگیری کند که میتواند به درمان مستقیم آن کمک کند.
- تستهای ویژه: تستهای ویژه در واقع اقدامات خاصی هستند که در اطراف زانو انجام میگیرند تا به پزشک کمک کنند ساختار معیوب و شاید علت مشکل را تعیین کند. (۹)
التراسوند
در روش رفع زانو درد با اولتراسوند از امواج مافوق صوت برای درمان آسیب دیدگی هایی مثل کشیدگی عضلات و نیز مشکلاتی مانند زانوی دوندگان استفاده می شود. این روش از رایج ترین روش های مورد استفاده در فیزیوتراپی زانواست و به عنوان یکی از موثرترین روش ها از دهه ۱۹۵۰ به بعد ، در درمان زانو درد استفاده می شود. امروزه انواع مختلفی از روش های درمان با امواج اولتراسوند وجود دارد که در هر یک از آنها از امواج با شدت و بسامد مختلف استفاده می شود، اما همه آنها دارای اصول و عملکرد مشابه هستند.
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت که گاهی اوقات به آن PRP تراپی یا پلاسمای غنی شده نیز میگویند، تلاش برای بهره بردن از خصوصیات ترمیمی خون بیمار برای ترمیم غضروف، تاندونها، لیگامنتها، عضلات و حتی استخوان مصدوم است. هرچند این روش، روش استانداردی محسوب نمیشود، ولی افراد زیادی در حال مراجعه به پزشک برای انجام PRP تراپی هستند تا لیست گستردهای از بیماریهای ارتوپدی را از جمله آرتروز استخوان درمان کنند. این روش درمانی بیشتر برای آرتروز زانو استفاده میشود ولی میتوان از آن در سایر مفاصل نیز بهره برد.
اوزون درمانی
اوزون درمانی یک روش تزریقی است که باعث بازگشت جریان خون به بافت ها میشود وبا مهیا کردن مواد لازم برای بافت های آسیب دیده باعث بهبودی این بافت ها می شود این تزریق ترکیبیاتی از پروکائین برای کاهش درد ، درمان زانو درد و دوزهایی از هورمون های استروئیدی برای جلوگیری از فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن و رساندن مواد لازم برای بهبودی بافت ها است در این روش از مواد ضدالتهاب و اکسیژن و اوزون برای بازسازی و ترمیم بافت ها استفاده میشود
اوزون باعث تحریک جریان خون میشود و با اکسیژن درمانی در سلولها باعث افزایش انرژی آنها میشود اوزون در پراکسید ترکیب میشود و باعث تحریک جریان خون میشود ودرنتیجه سلولها مواد مورد نیازخود را دریافت می کنند و بازسازی و ترمیم میشوند جریان خون و سلولها بهبود میابد و بافت ها شروع به بهبودی میکنند. روش اوزون درمانی برای انواع مختلفی از درد زانو ناشی از ماهیچه ای یا مفصلی مفید است.
شوک درمانی
شاک ویو تراپی نوعی دستگاه چند رشتهای است که در ارتوپدی، فیزیوتراپی، طب ورزشی، اورولوژی و طب دامپزشکی از آن استفاده میشود. خصوصیت اصلی این درمان تسکین فوری درد و بازیابی تحرک بیمار است. این نوع درمان علاوه بر نیاز نداشتن به جراحی، بیمار را از مصرف مسکّن نیز بینیاز میسازد که این عوامل این نوع درمان را تبدیل به درمانی ایدهآل برای تسریع بهبودی و درمان نشانهای مختلفی که باعث درد حاد یا مزمن میشوند، کرده است.
جراحی آرتروسکوپی زانو
آرتروسکوپی یک درمان جراحی است که توسط متخصصین ارتوپدی در موارد مختلفی از آن استفاده می شود. آرتروسکوپی زانو روشی برای دیدن داخل مفصل است.هیچ عمل جراحی بدون عوارض جانبی نیست و تمام عملها با عوارض احتمالی زیر همراه هستند. عوارض آرتروسکوپی زانو ممکن است شامل خونریزی داخل مفصل، تشکیل لخته خون در پا، عفونت داخل مفصل زانو، سفتی و خشکی زانو و … است.
ورزش و تمرینات تقویت مفاصل زانو
زمانی به بیماران گفته میشد که ورزش برای زانو درد باعث تشدید درد میشود، توصیهی نادرستی که حتی در یک مورد صحت نداشت و ندارد. مطالعات بسیار حکایت از آن دارند که انجام حرکات ورزش زانو درد یکی از بهترین گزینههای درمانی درد زانو است. بهترین حالت آن است که برای درمان زانو درد با ورزش ترکیبی از ورزشهای ایروبیک (هوازی) مانند شنا و دوچرخه سواری و نرمشهای حرکتی و مقاومتی انجام شود.
ورزش زانو درد در افراد مختلف تحت شرایط گوناگون انجام می شود. اگر شما دوندهای سریع هستید که از آرتروز رنج میبرید، بهتر است از دویدن روی سطوح سختی مانند پیاده رو خودداری کنید و در عوض روی چمن، کراس ترینر یا تردمیل بدوید. در ادامه چند مورد از ورزش های مناسب زانو درد آورده شده است.