درمان تنیس البو(آرنج تنیس باز): درد پشت آرنج در اثر استفاده مکرر

فهرست مطالب

تنیس البو به معنای آرنج تنیس بازان است و به حالتی گفته می‌شود که قسمت پشتی آرنج شما درد می‌گیرد. در اغلب موراد تنیس البو بر اثر انجام حرکات تکراری و وارد کردن فشار بیش از حد به مفصل آرنج ایجاد می‌شود برای مثال انجام حرکات تکراری با راکت تنیس و یا بلند کردن اشیا به طور مکرر و به شکل مشابه برای مدت زمان طولانی.  انجام این حرکات تکراری موجب آسیب به تاندون‌های اطراف آرتج می‌شود و در نتیجه درد آرنج ایجاد می‌شود.  آرنج تنیس بازان یا اپیکوندلیت خارجی، می‌تواند موجب شود که حتی انجام کارهای روزانه مانند دست گرفتن خودکار، چرخاندن فرمان، چکش زدن یا بالا آوردن دست نیز برای فرد مشکل شود. درد در ناحیه ای حس می‌شود که تاندون به قسمت خارجی آرنج متصل می‌شود و این درد ممکن است به سمت مچ دست یا بازو منتشر شود.

روش‌های درمان آرنج تنیس بازان

تنیس البو یا آرنج تنیس بازان به معنای درد در قسمت پشتی آرنج است که بر اثر آسیب به تاندون ماصل به استخوان آرنج ایجاد می‌شود. این درد معمولا ناشی از انجام حرکات تکراری در زندگی روزمره است. تنیس البو در صورتی که به موقع درمان نشود می‌تواند منجر به جراحی شود، اما با انجام متدهای درمانی ساده می‌توان این آسیب را به نحو موثری درمان کرد.

مراقبت‌های خانگی، کمپرس سرد و استفاده از داروهای ضدالتهاب غیرتجویزی، اصلی ترین درمان‌های تنیس البو هستند. اگر این روشها موثر نباشند ممکن است پزشک روشهای درمانی دیگری را برای شما تجویز کند.

فیزیوتراپی ، ورزش درمانی ، اولتراسوند ، الکتروتراپی ، ماساژ ، شاک ویو تراپی و تزریق کورتون و پی آرپی  از روش‌های موثر برای درمان آرنج تنیس بازان هستند.

 

علت بروز آرنج تنیس بازان چیست؟


برخی از دلایل ایجاد عارضه تنیس البو عبارت اند از:

  • هر گونه حرکات تکراری و چرخش آرنج مانند حرکات بازی تنیس، هرس کردن درختان و با قیچی، چکش زدن یا استفاده از پیچ گوشتی، نقاشی کردن ساختمان و یا هر فعالیتی که شامل چرخش و حرکت دادن آرنج و گرفتن اشیا با پنجه می‌شود.
  • در بازی تنیس، حرکات زیر موجب بروز تنیس الو می‌شوند:
    • انجام حرکت بکهند با یک دست با تکنیک اشتباه
    • چرخش دیرهنگام در تکنیک فورهند که موجب خم شدن زیاد مچ دست می‌شود.
    •  خم کردن و ضربه شدید به مچ در هنگام زدن سرویس قدرتی

بیمایر تنیس البو در صورتی که مزمن شود موجب تغییراتی در بافت عضلانی در قسمت اپیکوندیل دست می‌شود.  تا مدت زیادی تصور می‌شد که که این تغییر شکل ناشی از التهاب و فشار زیاد به آرنج است اما امروزه پزشکان متوجه شده اند که این ظریه اشتباه است.

علائم این بیماری چیست؟


برخی از نشانه‌های آرنج تنیس بازان عبارت اند از:

  • حساسیت به لمس در قسمت خارجی آرنج
  • احساس خشکی مفصل ارنج در صبح و درد آرنج
  • احساس درد در عضله جلوی بازو
  • شدید شدن درد آرنج  (در هنگام در دست گرفتن یک شی با انگشتان)

چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟


تنیس البو معمولا موجب بروز مشکلات جدی نمی شود. اگر بیماری ادامه پیدا کند و هیچ اقدام درمانی صورت نگیرد، ممکن است آرنج و بازو دچار محرومیت حرکتی و عدم کارایی شوند. در صورت بروز علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • دردی که فعالیت‌های روزمره شما را محدود کرده است
  • دردیکه علی رقم گذاشتن کمپرس سرد، و خوردن داروهای مسکن و ضدالتهاب همچنان ادامه دارد
  • هرگونه احساس ضعف و بی حسی در دست که نشان دهد شما آسیب دیگری به دست یا آرنج خود زده اید

پزشکان چگونه این بیماری را تشخیص می‌دهند؟


پزشک از یک یا چند روش زیر برای تشخیص اپیکوندلیت خارجی بهره می‌برد:

  • در هنگام گرفتن شرح حال، سوالاتی در مورد سطح فعالیت شما، شغل شما، فعالیتها یا تفریحاتی که اخیرا داشته اید، داروهای مصرفی شما و دیگر مشکلات پزشکی می‌پرسد.
  • در حین معاینه فیزیکی، مفصل آرنج و اطراف آن و دیگر مفاصل مربوط را لمس می‌کند. عصب‌ها، عضلات، استخوان‌ها و پوست شما همچنین معاینه می‌شود.
  • در صورتی که پزشک حدس بزند که ممکن است مکل دیگری نیز وجود داشته باشد، انجام عکسبرداری از آرنج را تجویز می‌کند.
  • در صورت عدم بهبودی علائم پس از درمان، برای بررسی احتمال گیرافتادگی عصب رادیال، عملکرد عصبی با تست هایی مانند تست نوار عصب و عضله بررسی می‌شود.
  • برای بررسی سایر بیماری‌های احتمالی ممکن است انجام آزمایش خون، سی تی اسکن، یا اسکن ام آر آی تجویز شود.

عارضه تنیس البو (آرنج تنیس بازان) چگونه درمان می‌شود؟


از روش‌های مختلفی برای درمان تنیس البو استفاده می شود و هدف همه‌ی این درمان‌ها کاهش درد و افزایش کارایی است. روش های درمانی عبارتند از:

استراحت

مانند تمامی بیماری‌ها و آسیب‌ها، مهمترین کاری که برای کمک به بدنتان باید انجام دهید، استراحت کردن است. در این مورد، باید خواب کافی داشته باشید  و از انجام حرکات تکراری و پرفشار با بازوی خود، خودداری کنید تا تاندون آرنج بیش از پیش کشیده نشود.

کمپرس سرد

کمپرس سرد

درمان‌های خانگی شامل قرار دادن کمپرس سرد برای 20 دقیقه، دو بار در روز برای کاهش التهاب و درد می‌شود. برای این کار می‌توانید یخ را را درون یک حوله بپیچانید و سپس روی دست خود قرار دهید. هرگز یخ را مستقیماً روی دست خود نگذارید.

دارو درمانی

داروهای ضدالتهاب غیر تجویزی مانند ایبوبروفن ، آسپرین و ناپروکسن می‌توانند در کاهش درد، التهاب و تورم دست موثر باشند.

بریس

بریس کمک می‌کند که تاندونی که تحت فشار قرار گرفته است استراحت کند و فشار کمتری به آن وارد شود. با انتخاب بریس مناسب با اندازه‌ی صحیح و پوشیدن ان به شکل درست می‌توانید علائم خود را تاحدود زیادی کاهش دهید و احتمالا، مجددا به فعالیت‌های قبلی خود بپردازید. در نظر داشته باشید که بریس را باید در زیر نقطه ی  دردناک دست قرار دهید و دقیقا روی ان نگذارید.

ماساژ

هر نوع ماساژی  که موجب افزایش جریان خون و ریلکس شدن عضلات شود بهبودی شما کمک می‌کند. ماساز باعث ترشح سرتونین در بدن می‌شود که یک مسکن طبیعی است و حال کلی شما را بهبود می‌دهد. متخصصین طب فیزیکی  در انجام دادن ماساژ برای کمک به افزایش طول عضله، برطرف کردن بافت فیبروزی در جای زخم و کاهش درد، تخصص دارند. تمامی این موارد در بهبودی سریع آسیب دیدگی آرنج بسیار موثر هستند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی هم در درمان کوتاه مدت و هم در درمان دراز مدت تنیس البو بسیار موثر و نتیجه بخش است. در واقع، این موثرترین روش برای درمان تنیس البو است چرا که موجب آزادسازی بافت فیبروزی شده و تنش و گرفتگی را در تاندون و عضلات از بین می‌برد.

هدف فیزیوتراپی این است که:

  • درد آرنج را کاهش دهد.
  • موجب تسریع روند ترمیم بافت‌ها شود.
  • دامنه حرکتی کامل مفصل را بازیابی کند.
  • قدرت عضلانی، حرکت پذیری و انعطاف آن را بازیابی کند.
  • هماهنگی عصبی عضلانی شما را افزایش دهد.
  • کارایی مفاصل ستون فقرات گردنی را نرمال کند.

برای رسیدن به این اهداف روش‌های مختلفی وجود دارد. فیزیوتراپ بعد از بررسی آرنج شانه و گردن شما در مورد بهترین روش درمانی مناسب برای شما تصمیم گیری کرده و آن را با شما در میان می‌گذارد.  بعد از آغاز برنامه درمانی باید پزشک را از نتایجی که به دست می آورید آگاه کنید تا پزشک با توجه به فیدبک‌های شما، روند درمان را بهتر هدایت کند.  درمان‌های فیزیوتراپی می‌تواند شامل جا اندازی مفاصل گردن، شانه و آرنج، چسب زدن به آرنج (تیپینگ) و درمان دستی بر روی عصب ها باشد.

سایر مدالیته‌های درمانی فیزیوتراپی عبارتند از:

ورزش درمانی  – تمرینات توانبخشی که در کلینیک انجام می‌دهید و بعد از یادگیری آنها می‌توانید آنها را در خانه انجام دهید و با کمک کش، وزنه و وسایل دیگر انجام می‌شوند.

اولتراسوند تراپی  – از امواج اولتراسوند (امواج صوتی) برای گرم کردن و تحریک بافت‌ها و تاندون‌ها استفاده می‌شود.

شاکویوتراپی  – امواج صوتی قوس تر با نام امواج شاکویو که ارتعاش فیزیکی ایجاد کرده و تاندون‌ها را تحریک می‌کنند.

تحریک الکتریکی  – الکترودهایی بر روی پوست چسبانده می‌شوند و جریان ضعیف الکتریکی از طریق آنها به عضلات ارسال می‌شود و در نتیجه عضلات منقبض می‌شوند.

تزریق کورتون

می توان در ناحیه که دچار التهاب شده است کورتیزون تزریق کرد. هرچند تزریق استروئید ایمن است اما انجام آن باید به یک یا دو بار در سال محدود شود. تزریق بیش از این مقدار موجب ضعیف شدن تاندون‌ها می‌شود و در نتیجه تاندونها مستعد آسیب و پارگی می‌شوند. اگر بعد از اولین تزریق نتایج مثبتی به دست نیاید ، احتمالا دیگر تزریقات بعدی انجام نمی شوند.

تزریق پی آر پی

در این روش درمان جدید، پلاسمای غنی از پلاکت، از خون خود بیمار گرفته می‌شود و سپس در ناحیه التهابی تاندون تزریق می‌شود. به این روش نزریق پی آر پی  گفته می‌شود. گزارش‌های به دست امده نشان می‌دهند که این روش موجب کمک به رفع التهاب تاندون می‌شود و دوره بهبودی را سرعت می‌دهد. در حال حاضر همچنان تحقیقات زیادی در مورد تاثیرات پی آر پی در حال انجام هستند.

انجام ورزش‌های مخصوص درد پشت آرنج

این ورزش‌ها به تسریع روند بهبودی شما کمک می‌کنند اما تا زمانی که در آرنج خود درد شدیدی حس می‌کنید نباید این ورزشها را انجام دهید چرا که وضعیت شما را بدتر می‌کنند .

ورزش فشار دادن توپ

برای انجام این تمرین به یک توپ تنیس یا یک توپ نرم نیاز دارید. این تمرین موجب تقویا عضلات فلکسور ساعد می‌شود و قدرت پنجه را افزایش می‌دهد و موجب می‌شود دوباره بتوانید به راحتی اجسام را با انشگتان خود بگیرید و بلند کنید. روی صندلی بنشینید و توپ را در دست خود بگیرید. توپ را با انگشتان خود فشار دهید و سه ثانیه در این حالت مکث کنید و سپس رها کنید.  سعی کنید به تدریج زمان فشردن توپ را افزایش دهید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید. این تمرین را یک روز در میان دوبار انجام دهید.

چرخش و کشش مچ دست

انجام تمرینات مچ دست به تقویت عضلات ساعد کمک می‌کند و در نتیجه از بروز گلف البو پیشگیری می‌کند. شما می‌توانید حتی زمانی که پشت میز خود نشسته‌اید این تمرین را انجام دهید.

  • برای انجام این تمرین در ابتدا در حالی که آرنج شما کنار بدنتان قرار دارد و خمیده است، دستتان را مشت کنید و سپس مشت خود را به صورت دایره‌ای حرکت دهید. در هر یک از دو جهت، مشت خود را پنج دور بچرخانید. آرنج خود را صاف کنید و مجدداً یک‌بار دیگر این حرکت را انجام دهید. همین کار را برای مچ دست دیگر نیز تکرار کنید.
  • برای انجام کشش مچ، دست خود را به سمت روبه‌رو بالا بیاورید به طوری که کف دست شما رو به زمین باشد. با کمک دست دیگر خود، مچ دست خود را خم کرده و دستتان را به سمت پایین بکشید (مانند تصویر بالا). فشار به مچ دست باید در حدی باشد که کشش ملایمی در ساعد حس شود اما درد ایجاد نشود. این حالت را برای 2 الی 3 دقیقه نگه دارید و سپس برای مچ دست دیگر تکرار کنید.

کشش دست در حالت ایستاده

می توانید یک حرکت کششی را ساده را به برنامه‌ی  گرم کردن خود  قبل از تمرین اضافه کنید. همچنین می‌توانید این حرکت را قبل از باغبانی و هرس درختان یا انجام کاراهایی مثل بلند کردن اجسام انجام دهید تا از بروز درد پشت آرنج جلوگیری کنید.

به دیوار تکیه دهید و تا جای ممکن کتف‌های خود را به دیوار فشار دهید و کمر خود را صاف کنید . دستان خود را بالای سرتان ببرید و انگشتان خود را در هم قفل کنید. سپس  انشگتان خود را به سمت سقف اشاره دهید و توجه کنید که کمر خود را تا جای ممکن به دیوار نزدیک کنید. این حالت را برای 30 تا 60 ثانیه نگه دارید.

پلانک از پهلو

با انجام این ورزش می‌توانید عضلات بازوی خود را کشش داده و تقویت کنید. تقویت این عضلات موجب حفاظت از تاندون‌ها و پیشگیری از آسیب می‌شود.

  • برای انجام این تمرین روی زمین به پهلو دراز بکشید. ساعد خود را در زیر شانه روی زمین قرار دهید و سپس هر دو پای خود را صاف کنید و از روی زمین بلند کنید. با کمک عضلات شکم و پهلو، لگن خود را نیز از روی زمین بلند کنید.
  • این حالت را برای 30 تا 60 ثانیه نگه دارید و سپس برای طرف دیگر نیز تکرار کنید.

پزشک چه زمانی انجام جراحی برای درمان تنیس البو را تجویز می‌کند؟

انجام جراحی معمولا به عنوان آخرین راه حل ممکن برای درمان تنیس البو در نظر گرفته می‌شود. جراحی در اغلب موارد به طور موفقیت آمیزی موجب رفع درد بیماران می‌شود.

  • برای انجام جراحی اپیکوندلیت خارجی، برش کوچکی روی تاندون ایجاد می‌شود تا تاندون برش کوچکی داده شود. همچین ممکن است تاندون به طور کامل قطع و مجددا بخیه زده شود. این روش را معمولا می‌توان با بیحسی موضعی انجام داد و انجام آن چند ساعت زمان می‌برد.
  • کاندید‌های جراحی معمولا افرادی هستند که برای 6 ماه تا یکسال است که به تنیس البو مبتلا هستند و علی رقم انجام درمان‌های مربوطه بهبود پیدا نکرده اند.
  • در خدود 6 هفته بعد از جراحی، انجام درمان‌های توانبخشی و فیزیوتراپی آغاز می‌شود  و تا چند ماه ادامه دارد.
  • مانند هر جراحی دیگری این جراحی نیز با خطراتی همراه است. شما باید در مورد خطرات و عوارض احتمالی جراحی با پزشک خود صحبت کنید.

چگونه از ایجاد تنیس البو پیشگیری کنیم؟


شما می‌توانید با انجام تمرینات و حرکات کششی قبل زا شروع کار یا تمرین، از بروز تنیس البو جلوگیری کنید. همچنین لازم است وسایل و تجهیزات مورد استفاده خود و تکنیک‌های حرکتی غلط را تغییر داده و اصلاح کنید.

قبل از شروع تمرین تنیس یا گلف، حرکات کششی انجام دهید و گرم کنید

 برای پیشگیری ا تنیس البو باید عادت کنید که قبل از شروع کار یا تمرین حداقل 15 دقیقه گرم کنید و حرکات کششی انجام دهید. این کار از بروز آسیب دیدگی جلوگیری کرده و به تقویت عضلات ساعد و بازو کمک می‌کند.  تقویت عضلات بازو، احتمال بروز درد پشت آرنج را کاهش می‌دهد خصوصا اگر حرکات تکرارای زیادی با دست خود انجام می‌دهید.  قبل از شروع تمرین یا انجام هر کار پرفشاری با دست مانند باغبانی، هرس درختان،  بلند کردن اجسام سنگین، به خوبی دستان خودر ا گرم کنید تا از بروز تنیس البو پیشگیری کنید.

از انجام حرکات تکراری خودداری کنید

حرکات تکراری و پرفشار به سادگی موجب کشیده شدن تاندون‌ها می‌شوند بنابراین تا جای ممکن از وارد کردن فشار زیاد به بازو و انجام حرکات تکراری خودداری کنید. همچنین از بلند کردن اجسام سنگین و انجام تمریناتی که بیش از حد برای شما پرفشار هستند، خودداری کنید.

از راکت سبک با دسته‌ی انعطاف پذیر استفاده کنید

برای کاهش فشار وارد شده به آرنج و تاندون آن بید برای خرید یک راکت سبک تر با دسته انعطاف پذیر سرمایه گذاری کنید. به دنبال یک راکت با اندازه متوسط یا بزرگ باشید که منعطف باشد چرا که انعطاف پذیری راکت موجب می‌شود بخشی از فشار ناشی از ضربه زدن محک به توپ، جذب شود و در نتیجه فشار کمتری به مفصل آرنج وارد شود.

مقالات دیگر

حالت خوابیدن

حالت خوابیده و نیمه خوابیده این حالت  خوابیدن به صورت دمر، طاق باز و قرار گرفتن به پهلو می باشد. کمترین فشار روی ستون فقرات زمانی است که به پهلو

مطالعه »
مشاوره رایگان مشاوره تلفنی
× مشاوره در واتساپ