درمان تاندونیت آشیل(کشیدگی و التهاب تاندون مچ پا) طبق میزان جراحت

فهرست مطالب

تاندون آشیل بزرگترین تاندون موجود در بدن است که فشار بسیار زیادی را تحمل می­کند، اما احتمال آسیب دیدگی آن زیاد است. تاندون آشیل، عضلات ساق پا را به استخوان پاشنه پا متصل می­کند و به قسمت­های پائین و پشت پا امتداد می­یابد. هنگامی که این تاندون تحت فشار بسیار زیادی قرار می­گیرد ملتهب می­شود، که به این عارضه تاندونیت آشیل گفته می­شود. تاندونیت آشیل، یا تاندونیت معمولا به علت پارگی­های کوچکی که در تاندون و هنگام انجام دادن تمرینات ورزشی تسکین مانند دویدن، ایجاد می­شود، بروز می­کند. درمان نکردن تاندون باعث پارگی آن می­شود. در مواردی که پارگی تاندون خفیف است، استراحت کردن یا تغییر فعالیت­های ورزشی و فیزیوتراپی می­تواند به بهبود آن کمک کند، اما در موارد حاد بیمار به انجام عمل جراحی نیاز خواهد داشت.

درمان تاندونیت آشیل

در صورتی که تاندون آشیل شما آسیب دیده است – مجموعه­ای از بافت­ها که عضلات ساق را به استخوان پاشنه متصل می­کنند – به درمان فوری نیاز خواهید داشت. درمان این عارضه ورزش درمانی، تمرینات کشتی، و سایر روش­هایی است که به شما کمک می­کنند بتوانید روی پای خود بایستید. توان بخشی برای پارگی تاندون آشیل به شما کمک میکند بتوانید قدرت و انعطاف پذیری تاندون و پای خود را به دست بیاورید. پزشک برنامه­ای را برای شما طراحی خواهد کرد. او سطح طبیعی فعالیت، تناسب اندام، و میزان آسیب دیدگی تاندون آشیل را بررسی می­کند. پس از آسیب دیدگی تاندون آشیل، چه مواردی که مستلزم انجام عمل جراحی است چه مواردی که نیاز به عمل جراحی ندارد، احتمالا به توان بخشی نیاز خواهید داشت. اختصاص دادن زمان و انرژی به برنامه توان بخشی باعث تسریع فرایند بهبود خواهد شد و از آسیب­های بعدی جلوگیری می­کند.

انواع تاندونیت آشیل مچ پا


تاندونیت آشیل می­تواند به اشکال مختلف بروز کند. امکان پیشگیری از برخی از آنها وجود دارد، اما گاهی از این موارد می­تواند به تشخیص به موقع و جلوگیری از آسیب دیدگی جدی کمک کند.

  • تاندونیت آشیل غیر متصل در میان جوانان و افرادی که فعالیت زیادی دارند، بسیار شایع است. رشته­های موجود در قسمت میانی تاندون شروع به پاره شدن، ضخیم شدن، و تورم می­کنند.
  • تاندونیت آشیل متصل ارتباطی به فعالیت جسمانی ندارد و قسمت پائین تاندون که به استخوان پاشنه متصل می­شود را تحت تاثیر قرار می­دهد.

چرا تاندون آشیل آسیب می­بیند؟


علل تاندونیت آشیل عبارتند از:

  • استفاده نادرست یا در آوردن کفش­ها هنگام دویدن یا ورزش کردن
  • گرم نکردن بدن قبل از ورزش؛ شروع ناگهانی تمرینات ورزشی، به عنوان مثال دو سرعت
  • دویدن روی پاشنه پا یا بالا رفتن از پله به عنوان بخشی از تمرین ورزشی
  • دویدن روی سطوح سفت یا ناهموار
  • آسیب دیدگی عضله ساق پا یا کاهش انعطاف پذیری شدن، فشار زیادی را بر تاندون آشیل وارد می­کند.
  • شروع ناگهانی فعالیت­های جسمانی مانند به سرعت دویدن برای رسیدن به خط پایان؛ ناهماهنگی در آناتومی پا، ساق، یا قوزک می­تواند منجر به تاندونیت آشیل شود. صافی کف پا یا افتادگی قوس آن می­تواند فشار زیادی را بر تاندون آشیل وارد کند.
  • زائده­های استخوانی به استخوان اضافه­ای گفته می­شود که در محل اتصال استخوان و تاندون می­شوند.
  • بیمارانی که از آنتی بیوتیک فلوروکینولون استفاده می­کنند بیشتر در معرض ریسک پارگی تاندون و تاندونیت قرار دارند. ریسک آسیب دیدگی تاندون پس از قطع دارو مشخص نمی­شود. این افراد پس از چند ماه از قطع دارو از وجود مشکلات مربوط به تاندون شکایت دارند.

نشانه­ های این عارضه چیست؟ 


علائم تاندونیت آشیل

علامت اصلی تاندونیت آشیل، درد تدریجی است که با گذر زمان بدتر می­شود. افرادی که از درد تاندون آشیل رنج می­برند ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنند:

  • چند سانتی متر بالاتر از محل اتصال تاندون آشیل با استخوان پاشنه درد زیادی را احساس می­کنند.
  • قسمت پائین پا سفت و ضعیف است و حرکات آن کند شده است.
  • پس از دویدن و ورزش کردن درد تضمینی در قسمت پشت پا پدیدار شده و شدید می­شود.
  • درد تاندون آشیل دو ساعت پس از دویدن بروز میکند.
  •  هنگامی که بیمار سریع می­دود یا از پله­ها بالا می­رود، درد شدیدتر می­شود.
  • تاندون آشیل متورم یا توده برجسته در آن تشکیل می­شود.
  • تاندون هنگام لمس کردن یا راه رفتن صدا می­دهد.

این بیماری چه عوارضی دارد؟ 


تاندونیت آشیل می­تواند منجر به تاندنیوزیس شود، یک بیماری تحلیل برنده است. در این عارضه ساختار تاندون تغییر می­کند و احتمال آسیب دیدگی بیشتر می­شود. ممکن است تاندون پاره شود و درد بسیار زیادی را ایجاد کند. تاندونیت و تاندینوزیس دو بیماری مختلف هستند. تاندونیت به التهاب تاندون آشیل گفته می­شود، حال آنکه تاندوینوزیس یک فرایند تحلیل برنده است که در سطح سلولی ایجاد میشود و هیچ گونه التهابی وجود ندارد. معمولا تاندنیوزیس با تاندونیت اشتباه گرفته می­شود. تشخیص صحیح می­تواند به درمان مناسب ختم شود.

راه­های تشخیص این عارضه توسط پزشک 


هنگامی که برای درد تاندون آشیل به پزشک مراجعه می­کنید، پزشک در ابتدا یک ارزیابی جامع انجام می­دهد تا بتواند بیماری شما را تشخیص دهد یا تائید کند، در جلسه اول که حدود یک ساعت طول می­کشد، پزشک سوالاتی را مطرح می­کند تا بتواند محل دقیق درد را مشخص کند. پزشک سوالات دیگری را نیز مطرح می­کند تا بتواند آستانه درد و  بدتر شدن درد هنگام انجام برخی حرکات را ارزیابی کند؛ به عنوان مثال از بیمار می­پرسد که آیا هنگام راه رفتن، دویدن، پائین رفتن از پله، یا هرگونه حرکتی که شامل راه رفتن روی پنجه است، درد بدتر می­شود یا خیر. پزشک به آرامی قسمت پشت قوزک و تاندون را لمس می­کند تا بتواند محل دقیق درد و التهاب را مشخص کند. سپس برای بررسی دامنه حرکات و انعطاف پذیری پا، به معاینه قوزک و پا می­پردازد. به عنوان مثال برخی از قسمت­های تشخیصی مانند اشعه ایکس، ام آر آی یا اسکن التراسوند می­توانند به رد سایر علل احتمالی درد و تورم و ارزیابی میزان آسیب دیدگی تاندون کمک کنند.

کشیدگی و التهاب تاندون آشیل چگونه درمان می­شود؟ 


هدف از درمان التهاب تاندون آشیل، تسکین درد و کاهش تورم است انتخاب درمان به شدت علائم بیماری و ورزشکار بودن یا نبودن بیمار بستگی دارد. احتمالا پزشک برای درمان تاندون آشیل از چند روش ترکیبی استفاده می­کند. روش­های درمان تاندینوزیس به شرح زیر است:

درمان­های اولیه در خانه 

درمان تاندونیت آشیل

بیمار می­تواند اقدامات زیر را برای کاهش درد در خانه انجام دهد:

  • کمپرس یخ: بیمار می­تواند هنگامی که درد دارد یا پس از اتمام تمرینات ورزشی، برای تسکین درد و التهاب تاندون، کمپرس یخ را روی موضع قرار دهد.
  • استراحت کردن: استراحت در منزل به ترمیم و بهبود بافت کمک می­کند. نوع استراحت به شدت علائم بستگی دارد. در موارد خفیف، بیمار می­تواند با کاهش فعالیت خود به بهبود درد تاندون کمک کند، اما در موارد حاد بیمار باید چند روز یا چند هفته در منزل استراحت کند.
  • قرار دادن پا بالاتر از سطح بدن: قرار دادن پا بالاتر از سطح قلب می­تواند باعث کاهش تورم شود.
  • باند کشی: باند کشی محافظ قوز می­تواند با رفع فشار را از روی تاندون به بهبود آن کمک کند.

داروهای مسکن 

داروهای مسکن 

داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی مانند ایبوپروفن می­تواند به کاهش درد و تورم کمک کنند. افراد مبتلا به آسم، بیماری کلیوی، یا بیماری کبد باید ابتدا تا پزشک خود مشورت کنند.

کفی و کفش محافظ 

کفی و کفش محافظ 

معمولا پوشیدن برخی کفش­ها و کفی مخصوص می­تواند به بهبود تاندونیت آشیل کمک کند. به عنوان مثال پوشیدن کفش­هایی که در قسمت پاشنه نرم هستند می­توانند به کاهش التهاب تاندون کمک کنند. به علاوه، استفاده از کفی­هایی که در قسمت پاشنه را در سطح بالاتری قرار می­دهند به رفع فشار از روی تاندون کمک می­کنند. این کفی­ها کمک شایانی به افراد مبتلا به تاندونیت آشیل می­کنند و پاشنه را از قسمت پشت کفش که اصطکاک زیادی با پا دارد، دور می­کند. این کفی­ها با رفع فشار از تاندون پا به تسکین درد بیمار کمک می­کنند کفی­های سیلیکونی مخصوص می­توانند التهاب ناشی از تماس با پشت کفش را کاهش دهند. در صورتی که بیمار درد بسیار زیادی را تحمل می­کند، پزشک از او می­خواهد که مدت کوتاهی از بوت پیاده روی استفاده کند. این امر قبل از شروع هرگونه درمانی، به استراحت تاندون کمک می­کند. بیمار نباید به مدت طولانی از بوت استفاده کند زیرا پوشیدن آن به مدت طولانی میتواند باعث ضعیف شدن عضله ساق پا شود.

تزریق استروئید 

تزریق استروئید 

کورتیزون که یک نوع استروئید است، یکی از داروهای قدرتمند ضد التهاب محسوب می­شود. کورتیزون می­تواند باعث کاهش تورم تاندون شود، اما با افزایش ریسک پارگی تاندون همراه است. تزریق دارو به همراه اسکن موضع توسط التراسوند می­تواند ریسک این عارضه را کاهش دهد.

تاثیر فیزیوتراپی 

تاثیر فیزیوتراپی 

توان بخشی و / یا فیزیوتراپی از روش­های درمانی رایج برای آسیب دیدگی تاندون آشیل محسوب می­شوند. در تاندونیت آشیل، فیزیوتراپی می­تواند به کاهش درد کمک کند، در نتیجه بیمار می­تواند به تدریج فعالیت­های روزمره خود را از سر بگیرد. در مواردی که تاندون آشیل دچار پارگی می­شود، پس از جراحی برای ترمیم پارگی آشیل طراحی برنامه توان بخشی ضروری است. توان بخشی می­تواند به تقویت و بهبود تاندون کمک کند. فیزیوتراپی به کمک روش­های مکانیکی و فیزیکی به درمان بیماری کمک می­کند، در این روش از کمپرس گرم یا ورزش درمانی استفاده می­شود. متخصص فیزیوتراپی کمک شایانی به درمان بیمار می­کند و تمرینات ویژه­ای را به او آموزش می­دهد تا فرایند بهبود تسریع شود.

معمولا در درمان آسیب دیدگی تاندون آشیل از روش­های درمانی زیر استفاده می­شود:

  • تمرینات کششی و انعطاف پذیری: این تمرینات کششی بهترین روش برای بهبود تاندون محسوب می­شوند. بدون کوتاه شدن تاندون و ایجاد درد به درمان بیمار کمک می­کنند.
  • تمرینات استقامتی: این تمرینات به بازیابی قدرت تاندون و بهبود آن کمک می­کنند. و از بیمار در برابر آسیب دیدگی بیشتر محافظت می­نمایند.
  • التراسوند تراپی گرمایی: به بهبود جریان خون کمک می­کند و هدف از این کار تسریع فرایند التیام تاندون است.
  • ماساژ عمقی: ماساژ درمانی به افزایش انعطاف پذیری و گردش خون در قسمت پائین با کمک می­کند به این ترتیب از آسیب­های بعدی جلوگیری خواهد شد.

شاک ویو تراپی خارج از بدن (ESWT)

شاک ویو تراپی خارج از بدن (ESWT)

در این روش درمانی، امواج پر قدرت شاک ویو به تحریک فرایند بهبود بافت آسیب دیده تاندون کمک می­کنند. نتایج حاصل از این روش پایدار نیستند، اما اگر سایر روش­ها نداشته باشند می­توان قبل از عمل جراحی از این روش بهره گرفت. هدف از انجام شاک ویو تراپی رفع توده­های کلیسمی در بافت تاندون آشیل است. همانگونه که می­دانید، توده­های کلسیمی می­تواند یکی از علل تاندونیت آشیل باشد، یا آنکه نشانه­ای از این عارضه باشد. هنگامی که سایر روش­های درمانی با شکست مواجه می­شوند، می­توان  به بررسی توده­های کلسیمی پرداخت. در مواردی که توده­های کلسیمی کمک می­کند، در نتیجه این توده­ها تفکیک می­شوند و مجددا بدن آنها جذب می­نماید.

ورزش درمانی

افرادی که فعالیت جسمانی زیادی دارند و فشار بسیار زیادی به پا و ساق آنها وارد می­شوند باید از تاندون آشیل خود محافظت کنند. برخی از فعالیت­های ورزشی سنگین مانند دویدن و پریدن به تاندون آشیل فشار وارد می­کنند و در صورتی که ورزشکار قبل از شروع تمرین، بدن خود را گرم نکند یا آنکه تمرینات ورزشی بسیار سنگینی را انجام دهد، احتمال پارگی تاندون آشیل ایجاد خواهد شد. این شرایط می­تواند منجر به تاندونیت، تورم و التهاب تاندون شود. برخی از تمرینات ورزشی می­توانند به کشش تاندون آشیل کمک کنند. پزشک میتواند تمرینات کششی ویژه­ای را به بیمار آموزش دهد که به بهبود انعطاف پذیری و افزایش قدرت و استقامت ساق پا کمک می­کند. در بخش زیر به برخی از این تمرینات کششی اشاره می­کنیم:

کشیدن عضله ساق پا 

کشیدن عضله ساق پا 

برای انجام این تمرین باید دست­های خود را به دیوار بچسبانید و یکی از پاهای خود را به صورت صاف، دیوار  بچسبانید. پای دیگر را خم کرده و روبروی پای مخالف قرار دهید و سعی کنید ران­های خود را به سمت دیوار فشار دهید. کشش ساق خود را تا آنجا که باعث ایجاد درد نشود ادامه دهید. نگذارید پاشنه پای شما را از زمین جدا شود. حدود ده ثانیه در این حالت بمانید، سپس استراحت کنید. این تمرین را 20 بار با هریک از پاهای خود تکرار کنید.

بلند کردن پاشنه در حالت نشسته

بلند کردن پاشنه در حالت نشسته

برای انجام این تمرین روی صندلی بنشینید و سعی کنید تا جایی که هیچ گونه دردی را احساس نمی­کنید انگشتان خود را از زمین جدا کنید. سپس به آرامی انگشتان تان را پائین بیاورید و سعی کنید پاشنه خود را به سمت بالا بکشید. این تمرین را روزانه 20 بار انجام دهید. می­توانید با فشار دادن ران یا قرار دادن یک وزنه روی آن به تمرین بپردازید.

در بخش زیر به برخی از تمرینات ورزشی سودمند اشاره می­کنیم که برای بهبود درد تاندون آشیل بسیار مفید هستند، اما باید حتما تحت نظر متخصص فیزیوتراپی انجام شوند زیرا در صورتی که این تمرینات را اشتباه انجام دهید به تاندون آشیل آسیب می­رسانید.

حرکت پاشنه به سمت بالا و پائین

حرکت پاشنه به سمت بالا و پائین

برای انجام این تمرین روی لبه پله یا یک شی ثابت بایستید. قسمت جلوی پای خود را روی بله قرار دهید. این وضعیت به پاشنه کمک می­کند که بدون ضربه زدن به پله، به سمت بالا و پائین حرکت کند. می­توانید از نرده­ها برای حفظ تعادل بهره بگیرید. به آرامی پاشنه خود را از زمین جدا کنید سپس به آرامی پاشنه خود را از زمین جدا کنید سپس به آرامی تا جایی که می­توانید آن را به سمت پائین هدایت کنید. 20 بار این تمرین را تکرار کنید. می­توانید از نرده­ها برای حفظ تعادل بهره بگیرید. به آرامی پاشنه خود را از زمین جدا کنید سپس به آرامی تا جایی که می­توانید آن را به سمت پائین هدایت کنید. 20 بار این تمرین را تکرار کنید. می­توانید این تمرین را به جای پله روی زمین صاف انجام دهید.

حرکت یک پاشنه به سمت بالا و پائین 

حرکت یک پاشنه به سمت بالا و پائین 

این تمرین شبیه حرکت فوق است با این تفاوت که باید در این تمرین یکی از پاها را خم کرده و پاشنه پای مخالف را حرکت دهید. پاشنه یک پا را از زمین جدا کنید و به آرامی آن را به سمت پائین هدایت کنید. سعی کنید از اعمال هرگونه فشار خودداری کنید. سپس این را با پای مخالف انجام دهید. هدف از انجام این تمرینات ورزشی، جلوگیری از آسیب دیدگی تاندون آشیل است اما می­توان کسب اطلاع از بهترین ورزشی باید از پزشک خود مشورت کنید.

عمل جراحی

عمل جراحی می­تواند آسیب دیدگی ناشی از تاندونیت آشیل را اصلاح کند. پزشکان فقط در مواردی انجام عمل جراحی را پیشنهاد می­کنند که درد بیش از 6 ماه به طول بیانجامد. کوتاه شدن عضله دو قلو یکی از رایج ترین جراحی­های مربوط به تاندون آشیل است. در این عمل جراحی طول یکی از این دو عضله افزایش می­یابد تا دامنه حرکات ساق و قوزک بهبود بیاید.

راه­های پیشگیری از آسیب تاندون آشیل مچ پا 

راه­های پیشگیری از آسیب تاندون آشیل مچ پا 

می­توان از بروز تاندونیت آشیل جلوگیری کرد، اما می­توان با اطلاع از علل احتمالی آسیب دیدگی تاندون آشیل از بروز این عارضه جلوگیری کرد. این موارد عبارتند از:

  • انجام تمرینات ورزشی متنوع: انجام دادن تمرینات ورزشی مختلف مانند شنا و دو می­تواند باعث کاهش فشار بر تاندون آشیل شود.
  • محدود کردن برخی از تمرینات ورزشی: برخی از تمرینات مانند دویدن در کوه فشار زیادی را به تاندون آشیل وارد می­کند.
  • پوشیدن کفش مناسب و تعویض آنها پس از پارگی: کفش­هایی که از قوس پا محافظت می­کنند با رفع فشار از پاشنه به کاهش درد و التهاب کمک می­کنند.
  • استفاده از محافظ قوس پا در درون کفش: در مواردی که کفش وضعیت مناسبی داشته باشد از قوس پا محافظت می­کند اما محافظت لازم را ایجاد نخواهد کرد.
  • افزایش تدریجی فعالیت در محل کار: تاندونیت آشیل زمانی رخ می­دهد که به طور ناگهانی فشار بسیار زیادی به تاندون وارد شود، بنابراین گرم کردن و افزایش تدریجی فعالیت می­تواند به شل شدن عضلات و کاهش فشار بر تاندون کمک کند. انجام دادن تمرینات کششی و کرم کردن بدن قبل و بعد از ورزش اهمیت بسیار زیادی دارد. تمرینات کششی به حفظ انعطاف پذیری تاندون آشیل کمک می­کنند بنابراین ریسک تاندونیت کاهش می­یابد. انجام دادن تمرینات کششی باعث بهبود انعطاف پذیری تاندون آشیل می­شود.

مقالات دیگر

حالت خوابیدن

حالت خوابیده و نیمه خوابیده این حالت  خوابیدن به صورت دمر، طاق باز و قرار گرفتن به پهلو می باشد. کمترین فشار روی ستون فقرات زمانی است که به پهلو

مطالعه »
مشاوره رایگان مشاوره تلفنی
× مشاوره در واتساپ