درمان بیماری پیرونی حاد و خفیف با شاک ویو تراپی و سایر روش ها

فهرست مطالب

کلمات موجود در تصویر: Glans: سر آلت تناسلی

Plaque with fibrinogen deposits: پلاک با رسوب فیبرینوژن

Cavernous bodies: اجسام غاری Urethra: مجرای ادرار در اثر بروز بیماری پیرونی، آلت تناسلی مرد به علت وجود بافت فیبروز یا پلاک خمیده می‌شود. بسته به محل تشکیل پلاک، آلت تناسلی به سمت بالا، پایین و یا به سمت پهلو کج می‌شود. در برخی از موارد پلاک هم در بالا و هم در پایین آلت تناسلی ایجاد شده و باعث فرورفتگی و کوتاه‌تر شدن آلت می‌شود. بدون درمان مناسب، بیماری پیرونی می‌تواند باعث اختلال نعوظ و ناباروری شده و بر رابطه جنسی تأثیر منفی بگذارد. در روش شاک ویو تراپی، پزشک ابزار مخصوصی را در قسمت آسیب‌دیده آلت تناسلی قرار می‌دهد و جهت ارسال پالس انرژی از ژل سونیک استفاده می‌کند. این روش به ایجاد رگ‌های خونی جدید کمک کرده و پلاک را از بین می‌برد. در نتیجه جریان خون در ناحیه مورد نظر افزایش پیدا می‌کند.  

بیماری پیرونی در چه افرادی ایجاد می‌شود؟ 

بیماری پیرونی در حدود 10 درصد از مردان میان‌سال ایجاد می‌شود؛ البته مردان در سنین بالاتر یا پایین‌تر نیز ممکن است به این عارضه دچار شوند. در برخی از موارد، این بیماری در افراد خویشاوند ایجاد می‌شود. در نتیجه امکان دارد این بیماری به صورت ژنتیکی منتقل شود. در اثر بروز این بیماری امکان دارد اختلال نعوظ نیز ایجاد شود. ممکن است اختلال نعوظ پیش از خمیدگی آلت تناسلی در اثر بیماری عروقی و یا دیابت وجود داشته باشد و یا در اثر استرس ناشی از بیماری پیرونی ایجاد شود.  

علت ایجاد بیماری پیرونی 

علت ایجاد بیماری پیرونی به طور کامل مشخص نمی‌باشد. بسیاری از محققین تصور می‌کنند که پلاک ایجاد شده در اثر این بیماری می‌تواند پس از وارد شدن ضربه به آلت تناسلی و یا خم شدن بیش از حد آلت در حالت نعوظ ایجاد شود. این عارضه همچنین می‌تواند در اثر آسیب‌دیدگی طولانی‌مدت ناشی از رابطه جنسی بروز کند. امکان دارد پوشش خارجی (تونیکا) آلت تناسلی با گذشت زمان آسیب‌پذیر شود. افزایش خمیدگی آلت تناسلی در زمان رابطه جنسی (در اثر سالخوردگی یا اختلال نعوظ) و همچنین آسیب‌پذیر شدن پوشش خارجی آلت باعث ایجاد شکاف و بافت فیبروز در آلت تناسلی می‌شود. بافت فیبروز مانند پوشش خارجی آلت تناسلی به صورت طبیعی کشیده نمی‌شود و ممکن است در زمان نعوظ باعث خمیدگی آلت تناسلی شود.  

علائم بیماری پیرونی 

علائم بیماری پیرونی بیماری پیرونی در زمانی که آلت تناسلی در حالت نعوظ قرار نداشته باشد، قابل مشاهده نیست. امکان دارد علائم این بیماری به تدریج و یا به صورت ناگهانی ایجاد شوند. در برخی از مردان در زمان نعوظ درد ایجاد می‌شود. درد ناشی از بیماری پیرونی معمولاً خفیف است و به درمان نیاز ندارد؛ ولی در صورت نیاز می‌توان از داروهایی مانند ایبوپروفن استفاده کرد. در بیشتر موارد درد با گذشت زمان کاهش پیدا می‌کند. ولی خمیدگی آلت تناسلی می‌تواند بر عملکرد جنسی تأثیر منفی بگذارد. این حالت معمولاً زمانی که خمیدگی بیش از 30 درجه باشد مشاهده می‌شود. این بیماری همچنین می‌تواند باعث کوتاه‌تر شدن آلت تناسلی در حالت نعوظ شود و امکان دارد این حالت دائمی باشد. البته این حالت باعث بروز مشکل در دفع مایعات از آلت تناسلی نمی‌شود.  

نحوه تشخیص بیماری پیرونی

پزشک وجود هر گونه آسیب‌دیدگی که پیش از بروز علائم ایجاد شده است را بررسی می‌کند و سفت شدن بافت ناشی از بیماری پیرونی را ارزیابی می‌کند. در برخی از موارد بررسی آلت تناسلی در حالت نعوظ الزامی است. امکان دارد پزشک در بعضی از مواقع از نمونه‌برداری بافت استفاده کند و سلول‌ها و یا بافت ناحیه مورد نظر را بررسی کند. نمونه بافت با استفاده از میکروسکوپ در آزمایشگاه ارزیابی می‌شود.  

روش درمان بیماری پیرونی 

روش درمان بیماری پیرونی خمیدگی خفیف آلت تناسلی ناشی از بیماری پیرونی معمولا به درمان نیاز ندارد. با توجه به این که عارضه در برخی از مردان با گذشت زمان بهبود پیدا می‌کند، معمولاً پزشک توصیه می‌کند که پیش از انجام جراحی بیمار به مدت یک سال منتظر بماند. در مواردی که خمیدگی آلت تناسلی شدید باشد و در برقراری رابطه جنسی اختلال ایجاد کند، ممکن است جراحی مؤثر باشد. برای رفع این عارضه از دو روش استفاده می‌شود: پلیکاسیون و برداشتن پلاک.  

بررسی وضعیت بیماری 

در صورتی که درد یا خمیدگی ناشی از بیماری پیرونی خفیف باشد و عملکرد جنسی طبیعی باشد و یا چنانچه بیمار از لحاظ جنسی فعال نباشد، نیازی به درمان نمی‌باشد.  

شاک ویو تراپی

شاک ویو تراپی شاک ویو تراپی (SWT) در رفع آسیب‌دیدگی‌های تاندون و عارضه‌های اسکلتی – عضلانی و همچنین در بهبود بیماری پیرونی بسیار مؤثر می‌باشد. در بسیاری از مردان، محدودیت جریان خون در ایجاد اختلال نعوظ مؤثر است. شاک ویو تراپی با استفاده از امواج صوتی با فرکانس پایین باعث بهبود جریان خون در آلت تناسلی و بهبود کیفیت نعوظ می‌شود. شاک ویو سبب تحریک رشد رگ‌های خونی جدید در بافت، افزایش تولید سلول، کاهش التهاب و تحریک سلول‌های بنیادی می‌شود. برای افرادی که به دنبال روشی غیر تهاجمی و بدون استفاده از دارو هستند، شاک ویو تراپی گزینه درمانی بسیار مناسبی محسوب می‌شود. در روش شاک ویو تراپی از یک ابزار مخصوص دستی جهت تولید امواج پر قدرت استفاده می‌شود. این امواج به پایه و بدنه آلت تناسلی ارسال می‌شوند. در جلسات درمانی امواج صوتی 3000 پالسی در ناحیه مورد نظر برای مدت تقریباً 30 دقیقه استفاده می‌شوند. بیمار بایستی در طول پنج هفته، شش بار از این روش درمانی استفاده کند. پس از پایان جلسات درمانی، فرآیند بهبود در بدن به طور طبیعی ادامه پیدا می‌کند. برنامه درمانی شامل تمرین تقویت عضلات کف لگن و همچنین تغییر در نحوه زندگی می‌باشد.  

مصرف دارو 

هیچ داروی خوراکی برای درمان بیماری پیرونی وجود ندارد. در صورتی که از دارو برای بهبود این بیماری استفاده می‌شود، داروهای مورد نظر بایستی در مراحل اولیه بیماری به کار برده شوند؛ البته تأثیر داروهای خوراکی در بهبود بیماری پیرونی نامشخص می‌باشد. همچنین مصرف داروهای خوراکی در درمان بیماری پیرونی مورد تأیید پزشک نمی‌باشد.  

تزریق داخل ضایعه‌ای

موادی که در پلاک تزریق می‌شوند، در بهبود بیماری پیرونی مؤثر هستند و توسط پزشکان بررسی شده و مورد تأیید می‌باشند. از تزریق بیشتر در موارد مزمن یا پایدار بیماری پیرونی استفاده می‌شود؛ امکان دارد تزریق داخل ضایعه‌ای در مراحل اولیه بیماری تأثیر بیشتری داشته باشد.  

دستگاه کشش و وکیوم آلت تناسلی 

دستگاه کشش و وکیوم آلت تناسلی در بسیاری از موارد، کشش تدریجی بافت با استفاده از دستگاه مخصوص کشش در ایجاد بافت همبند جدید توسط تولید سلولی مؤثر می‌باشد. استفاده از دستگاه وکیوم یا دستگاه کشش آلت تناسلی به مدت شش ماه به طور منظم و روزانه، می‌تواند به میزان 25 درصد باعث بهبود خمیدگی آلت تناسلی شود. این دستگاه‌ها به همراه روش‌های درمانی پزشکی جهت بهبود بیماری پیرونی به کار برده می‌شوند.  

استفاده از جراحی جهت درمان بیماری پیرونی

در موارد زیر از جراحی جهت رفع بیماری پیرونی استفاده می‌شود:

  • در صورتی که بیماری پایدار باشد
  • در مواقعی که دردی وجود نداشته باشد و یا این که میزان درد کم باشد
  • چنانچه در اثر خمیدگی آلت تناسلی امکان انجام رابطه جنسی وجود نداشته باشد و یا داشتن رابطه جنسی دشوار باشد
  • در صورتی که بیمار تمایل به بهبود سریع و دستیابی به نتیجه رضایت‌بخش باشد

هدف از جراحی، رفع خمیدگی آلت تناسلی به منظور دستیابی به نعوظ طبیعی است؛ زاویه آلت تناسلی در این حالت کمتر از 20 درجه (جهت داشتن رابطه جنسی رضایت‌بخش) می‌باشد. برخی از بیماران حتی با وجود خفیف بودن خمیدگی آلت تناسلی، به علت تصورات منفی که نسبت به ظاهر آلت تناسلی خود دارند و عدم اعتماد به نفس، تمایل به استفاده از جراحی دارند. در جلسه مشاوره بیمار بایستی در ارتباط با عملکرد طبیعی آلت تناسلی در حالت نعوظ اطمینان حاصل کند و از این نکته آگاه باشد که پس از جراحی، آلت تناسلی قابل بازگرداندن به حالت قبل نمی‌باشد. در مواقعی که خمیدگی آلت تناسلی بیمار خفیف و عملکرد جنسی او طبیعی باشد، پزشک تلاش می‌کند که عوارض و نتیجه جراحی را برای بیمار شرح دهد و او را از انجام جراحی منصرف کند. در مردانی که خمیدگی آلت تناسلی کمتر از 60 درجه باشد، روش‌های جراحی مانند پلیکاسیون لایه خارجی آلت تناسلی جهت کوتاه کردن طرف خمیده آلت انجام می‌شود. در مردان با خمیدگی آلت شدیدتر، شکاف پلاک و یا برش و گرافت انجام می‌شود. در صورتی که خمیدگی آلت تناسلی شدید باشد و نعوظ آلت تناسلی دچار مشکل باشد و به کمک مصرف دارو بهبود پیدا نکند، پزشک از پروتز آلت تناسلی استفاده می‌کند.  

روش‌های جلوگیری از بیماری پیرونی 

بسیاری از مردان از این نکته اطلاع ندارند که امکان دارد در زمان رابطه جنسی، آلت تناسلی دچار آسیب‌دیدگی شود. در نتیجه انجام رابطه جنسی دشوار و یا حتی غیر ممکن می‌شود. با افزایش سن، امکان دارد مردان در حفظ نعوظ آلت تناسلی دچار مشکل شوند. در صورتی که آلت تناسلی در زمان رابطه جنسی به طور کامل سفت نباشد ممکن است به آلت تناسلی آسیب وارد شود؛ چرا که فشار مداوم وارد بر آلت تناسلی در زمان رابطه باعث خم شدن آلت می‌شود. رعایت نکات زیر در جلوگیری از بروز بیماری پیرونی مؤثر هستند:

  • زمانی که مرد دچار اختلال نعوظ باشد و انجام رابطه جنسی برای او دشوار و یا غیر ممکن است، پزشک معمولاً داروهای خوراکی برای بیمار تجویز می‌کند. اولین قدم جهت جلوگیری از آسیب‌دیدگی آلت تناسلی، مصرف داروهای خوراکی مورد نظر در صورت وجود اختلال نعوظ می‌باشد.
  • زنان بایستی اطمینان حاصل کنند که واژن روان و مرطوب باشد. در غیر این صورت بایستی از مواد روان‌کننده واژن استفاده شود.
  • در صورتی که آلت تناسلی مرد در زمان رابطه جنسی از واژن خارج شود، مرد یا زن بایستی به کمک دست خود آلت را به داخل واژن برگرداند.
  • در زمان برقراری رابطه جنسی، مرد یا زن بایستی از قرار گرفتن بر روی یکدیگر خودداری کنند (و یا این که رابطه جنسی در این وضعیت بایستی با احتیاط انجام شود)؛ چرا که در این حالت احتمال خم شدن آلت تناسلی مرد افزایش پیدا می‌کند.
  • صرف نظر از وضعیت بدنی مرد یا زن ، حرکت بدن مرد در زمان رابطه جنسی بایستی به گونه‌ای باشد که از خم شدن آلت تناسلی جلوگیری شود.
  • در صورتی که مرد خسته باشد و یا به میزان زیادی الکل نوشیده باشد بایستی از انجام رابطه جنسی خودداری شود؛ چرا که در این حالت احتمال دارد آلت تناسلی مرد به طور کامل در حالت نعوظ قرار نگیرد.

مقالات دیگر

حالت خوابیدن

حالت خوابیده و نیمه خوابیده این حالت  خوابیدن به صورت دمر، طاق باز و قرار گرفتن به پهلو می باشد. کمترین فشار روی ستون فقرات زمانی است که به پهلو

مطالعه »
مشاوره رایگان مشاوره تلفنی
× مشاوره در واتساپ