شکستگی آرنج در کودکان

فهرست مطالب

شکستگی آرنج در کودکان

شکستگی های مفصل آرنج در کودکان جزو شکستگی های شایع است بطوریکه حدود ده درصد کل شکستگی های بچه ها را شامل میشود. شکستگی های مفصل آرنج در کودکان معمولاً به علت زمین خوردن بچه بوجود میاید. در حین زمین خوردن، فرد بطور غیر ارادی دست خود را جلو میاورد. با برخورد کف دست به زمین نیروی کافی به دست و سپس به ناحیه آرنج اعمال میشود و موجب شکستگی های مفصل آرنج در کودکان میشود.

آناتومی مفصل آرنج

مفصل آرنج از سه استخوان تشکیل میشود. در بالا قسمت پایینی استخوان بازو Humerus bone قرار دارد و در پایین قسمت بالایی دو استخوان ساعد یعنی زند زیرین و زند زیرین در تشکیل مفصل آرنج شرکت میکنند. زند زیرین یا Ulna همان استخوانی است که در طرف انگشت کوچک دست قرار گرفته است و زند زبرین یا Radius استخوانی است که در طرف شست دست است. مفصل آرنج مثل لولا حرکت خم و باز شدن دارد یعنی فقط در یک جهت حرکت میکند.

علائم و نشانه های شکستگی مفصل آرنج در کودکان

* مهمترین علائم و نشانه های شکستگی مفصل آرنج در کوردکان ، درد شدید در محل آرنج است. درد با حرکت آرنج و با فشار دادن محل شکستگی بیشتر میشود. فشار دادن به آرنج ممکن است موجب بهم خوردن قطعات شکسته شده و ایجاد صدا ( کریپتاسیون) کند. شکل آرنج تغییر کرده و بعد از چند ساعت متورم میشود.

* خونمردگی در پوست آرنج از دیگر علائم و نشانه های شکستگی مفصل آرنج در کوردکان  است. به علت احتمال بالای آسیب عروقی و عصبی پزشک معالج وضعیت خونرسانی و عصبی اندام را بدقت معاینه کرده و در پرونده بیمار ثبت میکند.

اگر بچه ای بدنبال زمین خوردن درد آرنج پیدا کند و نتواند آرنج خود را صاف کند باید حتما او را به پزشک نشان داد. تشخیص قطعی شکستگی آرنج در کودکان معمولاً با کمک رادیوگرافی و عکسبرداری از ناحیه آرنج صورت میگیرد .

درمان شکستگی مفصل آرنج در کودکان

 شکستگی های سوپراکندیلر در آرنج بچه ها نیاز به درمان شکستگی آرنج سریع و با دقت دارد. این درمان بسته به نوع شکستگی روش های گوناگونی دارد.  تصمیم به نوع درمان معمولا بسته به جهت جابجایی قطعات شکستگی است و اینکه قطعات شکستگی به چه مقدار از یکدیگر فاصله گرفته باشند.

  • درمان غیر جراحی شکستگی مفصل آرنج در کودکان

معمولاً اگر شکستگی مفصل آرنج در کودکان بدون جابجایی باشد یا با جابجایی اندکی همراه باشد درمان شکستگی مفصل آرنج در کودکان  ، نگه داشتن کل اندام فوقانی در یک آتل به مدت 3 هفته است. در این مدت پزشک معالج از محل شکستگی مفصل آرنج در کودکان  به تناوب عکسبرداری میکند تا مطمئن شود قطعات شکسته شده جابجایی بیشتری پیدا نکنند.

  • درمان جراحی شکستگی مفصل آرنج در کودکان

اگر قطعات شکسته شده مفصل آرنج در کودکان نسبت به یکدیگر دچار جابجایی شوند پزشک معالج در اطاق عمل و زیر بیهوشی اقدام به جااندازی آن میکند. در صورت موفقیت کل اندام فوقانی را با یک آتل بی حرکت میکند ( در بعضی از انواع این شکستگی ها بعد از جااندازی بسته پزشک معالج پین هایی را از راه پوست وارد استخوان بیمار کرده تا قطعات شکسته شده به یکدیگر فیکس شوند. این کار در اطاق عمل و با استفاده از نوعی رادیولوژی به نام فلوروسکوپی صورت میگیرد).

اگر جااندازی شکستگی مفصل آرنج در کودکان  موفقیت آمیز نبود شکستگی جااندازی باز میشود و پس از جااندازی برای ثابت نگه داشتن قطعات معمولاً از دو عدد پین استفاده میشود. بعد از جراحی شکستگی مفصل آرنج در کودکان ، کل اندام در یک آتل بلند قرار میگیرد. نکته مهم این است که بعد از هر کدام از درمان های ذکر شده برای شکستگی مفصل آرنج در کودکان ، چه روش های غیر جراحی و چه روش های جراحی، آرنج بیمار باید به مدت چند روز بالاتر از سطح قلب بیمار نگه داشته شود تا از تورم بیشتر آن جلوگیری شود.

معمولا پین ها بعد از 3 هفته خارج شده و حرکات آرنج برای بدست آوردن دوباره دامنه حرکتی آن شروع میشود.

*** تــــذکــــر مهــــــم

تذکر مهم چه در درمان غیر جراحی و چه درمان جراحی شکستگی مفصل آرنج در کودکان این است که در چند روز اول بعد از درمان شکستگی مفصل آرنج در کودکان  باید بسیار مراقب وضعیت خونرسانی اندام بود. احتمال آسیب به شریان بازویی در شکستگی مفصل آرنج در کودکان  زیاد است و اگر ایجاد شود باید قبل از اینکه آسیب بیشتری به اندام وارد کند تشخیص داده شود.

  • نتایج درمان شکستگی مفصل آرنج در کودکان

اگر قطعات شکستگی مفصل آرنج در کودکان  به طرز مناسبی در کنار یکدیگر قرار گرفته و به مدت لازم بی حرکت شوند و حرکات لازم برای بدست آوردن مجدد دامنه حرکتی بعد از درمان شکستگی مفصل آرنج در کودکان  انجام شوند معمولا شکل آرنج و کارکرد آن به حد طبیعی بازمیگردد ولی اگر درمانی برای شکستگی مفصل آرنج در کودکان انجام نشود یا قطعات شکستگی در شکستگی مفصل آرنج در کودکان بدرستی در کنار یکدیگر قرار نگیرند و یا نرمش های لازم بعد از درمان شکستگی مفصل آرنج در کودکان  انجام نشوند ممکن است آرنج تغییر شکل داده و یا حرکات آن محدود شود.

عوارض عروقی  شکستگی های سوپراکندیلر آرنج در کودکان

در مواقعی که شکستگی مفصل آرنج در کودکان  جابجا شده است لبه تیز قطعه بالایی ممکن است به شریان بازویی یا براکیال Brachial artery فشار آورده و با بسته شدن مجرای داخلی شریان موجب کاهش خونرسانی به ساعد و دست شود.

گاهی اوقات بر اثر ضربه اولیه یا فشار قطعه شکسته شده سطح داخلی مجرای شریان آسیب دیده و بر روی این سطح آسیب دیده لخته تشکیل میشود و این لخته میتواند مجرای شریان را مسدود کند.

گاهی هم شریان به علت ضربه وارده بر آن منقبض شده و مجرای آن برای عبور جریان خون تنگ میشود.

گاهی اوقات شدت این آسیب شریانی آنقدر زیاد است که جریان خون بطور کامل قطع میشود. در این حالت ممکن است انگشتان بیمار دچار گانگرن شده یا به اصطلاح سیاه شود. در اکثر اوقات البته مقداری خون از طریق رگ های کمکی به ساعد و دست میرسد. این مقدار خونرسانی فقط در حدی است که اندام را زنده نگه دارد ولی مقدار آن کافی نبوده و موجب میشود تا عضلات و اعصاب ساعد دچار تغییراتی شوند.

بافت عضلات بتدریج با بافت دیگری به نام بافت فیبرو جایگزین میشود. این بافت جدید قدرت انقباض نداشته و طول آن هم بتدریج کم میشود. نتیجه آنست که مچ دست بتدریج در حالت خم شده قرار گفته و توانایی حرکت کردن را از دست میدهد. به این تغییرات کنتراکچر ولکمن Volkmann’s contracture میگویند.

با آسیب اعصاب ساعد و دست بر اثر کاهش خونرسانی، حس پوست در ناحیه ساعد و دست کاهش یافته یا از بین میرود.

همچنین اگر حتی عضلات آسیب جدی ندیده باشند، آسیب عصب میتواند موجب فلج شدن عضله شود. این تغییرات عصبی میتواند برگشت پذیر بوده و یا ممکن است دائمی باشد.

در چند روز اول بعد از شکستگی مفصل آرنج در کودکان  معاینه عروقی و عصبی و معاینه حرکات دست باید بطور مکرر انجام شود تا در صورت بروز آسیب های ذکر شده، قبل از اینکه آسیب بیشتری به عضلات و اعصاب دست وارد شود اقدامات درمانی لازم صورت پذیرد.

دیگر عوارض  شکستگی های سوپراکندیلر آرنج درکودکان

گرچه عوارض عروقی از جمله مهمترین عوارض شکستگی های سوپراکندیلر آرنج در بچه ها هستند با این حال باید به عوارض احتمالی مهم دیگر مانند عوارض عصبی، بد جوش خوردن و استخوان سازی نابجا هم توجه داشت.

  • شکستگی مفصل آرنج در کودکان و آسیب عصبی

در شکستگی های سوپراکندیلر که قطعه پایینی به سمت عقب جابجا میشود Extension type احتمال آسیب دیدن عصب های مدیان Median nerve و رادیال Radial nerve وجود دارد و در شکستگی های سوپراکندیلر که قطعه شکسته شده به سمت جلو جابجا میشوند Flexion type احتمال آسیب دیدن عصب اولنا وجود دارد.

  • شکستگی مفصل آرنج در کودکان و آسیب عصب مدیان

عصب مدیان Median nerve از جلوی آرنج عبور میکند و در شکستگی های قسمت های پایینی استخوان بازو Extension type، لبه قطعه شکسته شده بالایی با جابجایی به سمت جلو میتواند به این عصب آسیب بزند. اکثر این آسیب ها برگشت پذیر هستند و بعد از گذشت چند هفته تا چند ماه بطور خود بخودی بهبود میابند. آسیب عصب مدین همچنین میتواند در ناحیه ساعد و به علت کاهش خونرسانی ایجاد شود.

  • شکستگی مفصل آرنج در کودکان و بد جوش خوردن شکستگی

شایعترین نوع بد جوش خوردن در این شکستگی ها زاویه دار شدن قطعه پایینی به سمت داخل است. این تغییر شکل در محل جوش خوردن شکستگی موجب میشود ساعد فرد به سمت داخل منحرف شود. به این تغییر شکل کوبیتوس واروس Cubitus varus میگویند. اگر تغییر شکل بوجود آمده شدید باشد ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. در موقع جراحی استخوان بد جوش خورده دوباره شکسته شده و در وضعیت مناسب در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا جوش بخورند.

  • شکستگی مفصل آرنج در کودکان و استخوان سازی نابجا

استخوان سازی نابجا از عوارض مهم شکستگی های سوپراکندیلر در اطفال است که میتواند موجب محدودیت حرکتی آرنج شود.

مقالات دیگر

حالت خوابیدن

حالت خوابیده و نیمه خوابیده این حالت  خوابیدن به صورت دمر، طاق باز و قرار گرفتن به پهلو می باشد. کمترین فشار روی ستون فقرات زمانی است که به پهلو

مطالعه »
مشاوره رایگان مشاوره تلفنی
× مشاوره در واتساپ